Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ett exempel på att socialismen inte fungerar

Annons

Varför är den svenska vänstern så tyst om Hugo Chávez socialistiska experiment?   

Arbetsveckan för statsanställda i Venezuela tog slut i tisdags. Den bankrutta staten måste spara energi och låter även skolorna vara stängda på fredagar. Att landet med världens största oljereserv inte har råd att tända lamporna ter sig bisarrt, men har en logisk förklaring. 

Socialism. 

Rapporterna från huvudstaden Caracas skildrar ett samhälle i fritt fall. Den brittiska tidningen Guardian beskriver hur köerna ringlar utanför butikerna. Basvaror som blöjor, deodorant, shampoo, smör, ris, pasta, bönor och mjölk saknas. Desperationen och våldet sprider sig. 

Öltillverkaren Empresas Polar, Venezuelas största företag, stoppade all produktion i våras. Många venezuelaner kan inte ens dricka en stor stark för att dränka sina ekonomiska sorger och sedan årsskiftet har upploppen varit frekventa. 

Hugo Chávez brukade påstå att han var folkets president. Nu flyr medelklassen landet, medan hans dotter María Gabriela Chávez, som av en slump, har Venezuelas största privata förmögenhet. 

Den nuvarande presidenten Nicolás Maduro har utfärdat ett 60-dagars undantagstillstånd för att hantera den akuta krisen. Undantagstillståndet är en dödsdömd regims sista desperata försök att försvara sitt ekonomiska fuskbygge, som förutsatte ett rekordhögt oljepris och en beskuren yttrandefrihet.

"Ett land i Latinamerika som vågar bryta sig loss från USA:s hegemoni, bemäktiga bredare skikt av folket och göra stora ekonomiska framsteg, blir naturligtvis också en utmaning, ett hot, för de liberala västerländska eliterna. Räkna därför med fortsatt nedlåtande eller lögnaktig rapportering från Venezuela", bloggade Vänsterpartiets riksdagsledamot Ali Esbati i en hyllning så sent som 2009. 

Det blev som det alltid har blivit. De fåfänga drömmarna om ett alternativ till kapitalismen slutade med brödköer och tomma butikshyllor.  

Och Chávez svenska vänner? Därifrån hörs bara tystnad. 

Mer läsning

Annons