Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är du tillräckligt lättstött och förbannad?

/

Annons

Vi svenskar var till för bara något år sedan ett ganska reserverat folk. Den som tappade humöret ansågs vanligen ha slut på argument och förlorade också debatten.

Idag är det tvärtom. Den som är arg antas vara mer autentisk och därmed ha en uppfattning värd att beakta; en genuin röst från folkdjupet i motsats till den intellektualiserade PK-eliten. Inte minst i så kallade sociala medier är indignation ett vägvinnande sätt.

Men hur ska man orka vara arg nog för att bli en vinnare i debatten? Här är några tips.

1. Bli arg på folk som skojar

Humor innehåller ofta överdrifter, felaktigheter och rent groteska påståenden. Meningen är att vi ska skratta åt dem. Men det finns ett sätt att bli arg istället: Tolka allt folk skriver bokstavligt, särskilt när de skämtar. Blir det absurt att göra det? Bra. Då kan du bli arg, och skylla allt på den som orsakat det. (Greppet lämpar sig också för lösryckta citat och påståenden.)

2. Bli arg på folk som jämför

Den som jämför exempelvis historiska skeenden med vår samtid gör det förstås fullt medveten om att läget idag inte är exakt detsamma. Här kommer tricket: Låtsas att jämföra betyder jämställa och du har ständiga anledningar att peka finger och indigneras. Har någon nämnt historiska exempel på svenskar som deltagit i krig utomlands kan du nu vredgat förklara att det inte alls är samma sak som att strida för Islamiska staten. Det har du dessutom rätt i, så många kommer att nicka instämmande åt ditt vredesutbrott, även om ingen egentligen hävdat något annat.

3. Bli arg på folk som mörkar

Skriver inte tidningarna om att invandringen ligger bakom alla problem och att alla terrorister är muslimer? Delar folk artiklar i andra ämnen eller med andra slutsatser? Det betyder att du kan anklaga dem för att "mörka sanningen". Du kanske inte håller med om de konkreta uppfattningarna och kan ersätta dem med andra, men här är syftet att lära sig av expertisen, och de använder vanligen just ovanstående sanningar. Det viktiga är att alla som inte håller med dig och delar ditt engagemang kan anklagas för att vilja mörka sanningen. Dem kan du därmed bli arg på.

4. Glöm aldrig en oförrätt

Lägg alla som någonsin gjort något klandervärt på minnet. De fyller nämligen en funktion om du eller någon du håller med skulle få kritik. Då kan du svara: Men dom då! Och så räknar du upp alla oförrätter från minnet. Länkar och skärmdumpar är ett plus.

Detta är egentligen allt som behövs för att vinna framgång i kommentarsfält och sociala medier. Efter lite övning behöver du knappt tänka på reglerna. Världen kommer att framstå som full av illvilliga och ohederliga dumskallar, vilket i även det enklaste sinne kan inge en känsla av överlägsenhet. När du väl börjat förargas kommer du inte att vilja sluta.

Mer läsning

Annons