Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att dra in nattåget vore Norrlandsfientlig idioti

/

Annons

Norrland kan ur ett centrumperspektiv tyckas avlägset, men även de nordligaste länen tillhör faktiskt Sverige. Precis som alla andra svenskar behöver vi som bor här uppe kunna transportera oss, för annars får det konsekvenser.

När infrastrukturen inte håller måttet drabbas både privatpersoner och företag. När transportmöjligheter dras in blir de väldiga avstånden än mer kännbara. Därför borde hotet om radikalt försämrad turtäthet i nattåget tas på största allvar. Det gäller att protestera innan norrlänningen ställs inför fullbordat faktum.

Trafikverket konstaterar att nattågen till övre Norrland är olönsamma och de nu gällande avtalen sträcker sig bara till och med 2018. Sedan får vi se...

I en utredning skissar Trafikverket upp tre tänkbara alternativ. Ett av dessa är att turtätheten minskas från två till ett tåg i vardera riktningen per dygn. Som myndigheten själv konstaterar skulle en sådan förändring drabba turismindustrin, men givetvis skulle även många norrlänningar som inte har sin försörjning i turismen uppleva en försämring.

När remissinstanserna nu ska få säga sitt borde denna möjlighet blockeras på effektivast möjliga sätt. Om inte annat så med hjälp av folkopinionen. Att dramatiskt försämra nattågsförbindelserna vore nämligen en direkt Norrlandsfientlig handling som inte kan accepteras utan motstånd.

Trafikverket, som ska fatta beslut till hösten, tar i nuläget inte ställning till hur många tåg som bör köras nattetid. Men tids nog faller avgörandet. Fram till dess borde berörda kommuner och organisationer se till att göra sin stämma hörd.

Norrland behöver nattåg. Och om hela landet ska leva borde ekonomiska överväganden inte få fälla hela avgörandet, för då vet vi hur det går.

Mer läsning

Annons