Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskaffa monarkin

Annons
I söndags kunde det både på Dagens Nyheters och Svenska Dagbladets debattsidor läsas om varför vi borde vara republikaner, och varför monarkin inte hör hemma i tjugoförsta århundradet. Och på nationaldagen delades Republikanska förenings pris ut postumt till Vilhelm Moberg för hans republikanska insatser. Bland riksdagspartierna finns det en majoritet för att avskaffa monarkin, men ingen väldigt få är beredda att aktivt driva denna fråga då riksdagens ledamöter inte riktigt går i takt med det svenska folket när det kommer till monarkin.

Som tur är förespråkar de flesta människor i dag ett meritokratiskt samhälle, det vill säga ett samhälle där det är meriter och kompetens snarare än blodsband och diskriminering som skall avgöra om du får en tjänst eller inte. Men när det kommer till den svenska statschefen så är det många som är beredda att göra ett undantag. Statschef i Sverige kan man som det är nu nämligen bara bli genom att födas till det, och detta alldeles oavsett den utsedda är lämplig eller inte.

Visst finns det en del goda argument för att behålla monarkin också; till exempel att det är bra att ha en opolitisk statschef som företräder hela folket. Likaså argumentet att det förmodligen skulle bli dyrare, eller i alla fall inte billigare, att ha en president som statsöverhuvud. Men båda de här argumenten kommer alltid att vara andra rangens argument gentemot de liberala grundteserna om meritokrati och likhet inför lagen. Det där sista är viktigt, det som är förbjudet för mig att göra bör vara förbjudet för dig att göra. Men återigen ett undantag. Vår monark innehar ju straffrihet och kan sålunda inte dömas oavsett vilka hemska handlingar denne än skulle utföra. Det är såklart orimligt, även om kungen nu inte verkar vara mer brottsbenägen än att han råkar köra lite för fort med sina sportbilar ibland.

Det är ju faktiskt lite synd om kungen också. Han, eller hon om vi talar om vår tilltänkta drottning Victoria, får inte fritt uttrycka sina politiska åsikter och inte heller religionen ses som statschefens personliga ensak. Så för kungens, kungabarnens och demokratins skull borde vi ändra våra grundlagar så att de motsvarar de krav vi ställer på en modern konstitution år 2005.

\"likhet inför lagen

Mer läsning

Annons