Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Isabella Lövin måste inte ta ansvar för sin snubbe

Ska vi verkligen avkräva politiker att deras familjemedlemmar måste följa deras åsikter och idéer? Den frågan ställer sig ledarskribenten Bawar Ismail efter veckans storm kring klimatminister Isabella Lövin.

Annons
Isabella Lövin (MP) ska inte behöva ta politiskt ansvar för sin man.

Ibland får man läsa om politiker som finner kärleken över blockgränserna. Om människor som trots hårda ideologiska eller sakpolitiska debatter kan gå fram till varandra och kyssas.

Det är fint. Inte bara för att de flesta av oss är svaga för trevliga kärleksberättelser. Utan nyhetsartiklarna om kärlek över blockgränserna säger även något om den svenska demokratin.

Politik är på allvar. Men politik behöver inte vara allt. Bara för att man råkar tillhöra ett visst parti eller sympatisera med en specifik ideologi behöver det inte betyda att man bojkottar och undviker en medmänniska som inte delar samma åsikter. Alternativet hade ju nämligen varit så otroligt dystert. Människor hade låst in sig i sina små åsiktsbubblor och vi hade reducerat varandra till enbart politiska motståndare eller meningsfränder. Men bortom människors politiska åsikter och handlingar finns så mycket annat. Där finns människor med intressen för alla möjliga slags ting. Litteratur. Musik. Film. Ploggning (googla!). Längdskidåkning. Jakt. Frimärken. Star Wars.

Allt möjligt. Politik är inte allt i våra liv.

Hade vi bara hållit oss till politiskt likasinnade skulle vi dessutom aldrig ha utmanat våra egna åsikter med nya tankar och idéer. Hur bra hade det varit för demokratin? För samhällsdebatten? För oss själva?

Ska vi verkligen avkräva politiker att deras familjemedlemmar måste följa deras åsikter och idéer? Är inte det lite...märkligt?

Det tåls att tänka på detta när medierna i dagarna kickat igång en liten storm kring klimatminister Isabella Lövin (MP). I SVT Opinion ställdes klimatministern mot väggen angående familjens val av bil. Lövins partner kör nämligen en riktigt smutsig pickup-bil. "Den skitigaste miljöboven" som programledaren Belinda Olsson uttryckte det. Och så började smutskastningen i sociala medier. Det är ju ändå valår. Lövin var en hycklare. Hur kan man som miljöpartist låta en familjemedlem köra runt i en skitig bil som är så skadlig för miljön och klimatet?

Ja, hur kan en politiker som Lövin låta sin partner agera efter eget huvud? Skandal! Eller inte.

Så här: hade klimatministern själv kört runt i en smutsig bil hade undertecknad självfallet härjat om miljöpartistiskt hyckleri. Att hacka på miljöpartister är ju trots allt ett favoritämne. Men nu råkar det faktiskt vara så att Lövin själv inte kör runt i en miljöbov till bil. Klimatministern förklarade att bilen tillhör hennes partner. Ska vi verkligen avkräva politiker att deras familjemedlemmar måste följa deras åsikter och idéer? Är inte det lite...märkligt?

Försök sätta dig själv i Lövins skor. Du är politiker med tunga uppdrag. Du råkar ha starka åsikter om att exempelvis stoppa jakter. Men din partner, som du älskar och lever tillsammans med, gillar att sitta i skogen och fälla älgar. Är du en hycklare då? Bör du kanske göra slut med människan, trots att du älskar personen?

Förhoppningsvis kommer de flesta fram till att det vore olyckligt att man ska avkräva sina partners att följa ens egna politiska övertygelser. Som tankesmedjan Timbros Lars Anders Johansson uttryckte det häromdagen: "Ponera att maken inte delar ministerns partis uppfattningar om dieselbilar, ska han ändå förväntas leva som om han gjorde det? Eller ska politiker bara kunna leva med människor som rättar sig efter partilinjen?"

Kloka ord. För så här är det: Isabella Lövin måste inte ta politiskt ansvar för sin snubbe. Tycker man däremot tvärtom, ja, då har politik plötsligt blivit allt i våra liv. Då kan vi säga farväl till Romeo och Julia-skildringar av kärlek över blockgränserna. För inte kan man väl hänga med någon vars åsikter och handlingar man ogillar?

Mer läsning

Annons