Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begränsad frihet

Annons
Den kristna friskolan Oasen i Sundsvall borde betänka noga hur verksamheten bedrivs. En förutsättning för att skolan har ekonomiskt stöd via skattsedeln är att man lever upp till Skolverkets regler och de nationella kursplanerna. När sidor i läroböckerna som behandlar begrepp som sexualitet och samlevnad rivs ut måste verksamheten ifrågasättas. Om skolans elever inte likt andra skolors elever tillåts göra studiebesök på ungdomsmottagningen för att få information om verksamheten, är detta helt oacceptabelt.

ST står främst i ledet när det gäller att säg ja till utvecklingen med fristående skolor. Skälen är att vi bejakar mångfald och konkurrens och tror att ju fler alternativ som finns, desto bättre möjligheter har olika elever att finna en utbildning som de trivs med och som ger bra förutsättningar för resten av livet. Vi ser inte valfrihet som ett hot utan som en möjlighet.

Det är bra att det finns skolor med särskild pedagogik, skolor där större tyngd läggs vid språk, kultur, idrott eller naturvetenskap. Att nya skolformer tas emot med tacksamhet av dem de är till för, alltså eleverna, bevisas av utvecklingen. Sedan systemet med kommunala friskolor infördes 1992 har antalet friskolor ökat från under 100 till cirka 500 fristående skolor. Vi är övertygade om att detta gör kommuner som till exempel Sundsvall mer attraktiva att leva, bo och arbeta i.

Vi accepterar också att skolor med religiös inriktning får kommunala bidrag. Men här finns ändå en viss tvekan som har sin grund i oron för att skolor med konfessionella syften inte ger eleverna tillgång till samma utbud av kunskap som finns i den kommunala skolan. Ytterligare en farhåga är att religiösa friskolor inte minst kristna sådana fjärmar sig från värdegrunder som jämlikhet mellan könen och sexuellt likaberättigande. Varje skolas undervisning måste vila på en grund av vetenskap och vetande framför tro och tyckande, till exempel föreligger en skyldighet i att bibringa eleverna kunskaper om sex och samlevnad. Sker inte det finns det helt enkelt inga skäl för att bidrag skall utgå via skattsedeln. Friskolors frihet innebär inte ett tillstånd av absolut suveränitet och oberoende. Tvärtom måste friheten ytterst begränsas av läroplaner och skollagen.

"Vi ser inte valfrihet som ett hot

Mer läsning

Annons