Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blockpolitik fördummar

/

Annons

Jag ska försöka vara lite ödmjuk. Om jag hade sympatiserat med de borgerliga hade jag säkerligen haft svårt att njuta av Stefan Löfvens tal i Övik i lördags. Men hans tal var som jag minns det – och det stöds av mina minnesanteckningar – inte fullt av raljanta svingar mot de borgerliga. Löfven talade inför de sina om den politik han söker stöd för. På det viset kan han nog övertyga en som tvekar.

När de fyra borgerliga partiledarna i går kom till Sundsvall var anslaget ett annat. Jo, man hade en konkret fråga att presentera. Den handlade om miljöbilar. Och ärligt talat tror jag att det ”bonus-malus”-system man presenterade kan bli bra. Vi har ju alla ett ansvar för miljön. Fast den som i dag äger en bensinslukande bil kan nog hålla sig för skratt när de borgerligas nya bilskatt kommer.

Men det talade de fyra partiledarna tyst om. I stället talade man om att inte jaga bilister. Som om någon politiker gör det. Det handlar snarare om att få fram miljövänliga bilar och att ge människor alternativ till bilen.

Tiotusen nya laddningsstolpar låter också som en vettig satsning i mina öron. Marknaden klarar inte att leda in bilmarknaden i nya banor på egen hand. Alltså måste samhället bistå med omställningen. Kul att de borgerliga – under opinionens tryck – börjar inse det.

Men utöver det konkreta förslag som presenterades var framträdandet på Stora Torget bara raljans av den typ som roar de redan övertygade men som snarare stöter bort den villrådige.

Att Löfven inte säger ja till en modell där SD blir vågmästare borde vara självklart även när Fredrik Reinfeldt gjort ett annat val, ett val som minskar trovärdigheten i Reinfeldts tal om Sverige som humanitär stormakt.

Det värsta med det utspelet, som uppenbarligen syftar till att försvaga sossarna, är ändå att man försöker dra upp en partipolitisk klyfta kring den flyktingpolitik som det faktiskt råder bred enighet om, de främlingsfientliga undantagna.

Faktum är de fyras framträdande mer än något annat visar att blockpolitik fördummar. Sverige ska regeras även efter valet.

Mer läsning

Annons