Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börja i rätt ända

Annons
När moderaterna säger att arbetslösa som inte söker jobb skall straffas så tar de sig an problemet i fel ände. Problemet med vår höga arbetslöshet är att det inte skapas tillräckligt många nya jobb, inte att de som är arbetslösa är för lata. Det är säkert så att det finns ett antal arbetslösa som helst inte vill jobba, men frågan är om det är särskilt många.
Moderaternas idéer om att ytterligare försämra och skärpa reglerna för arbetslösa vore kanske effektiva ifall vi hade en hög arbetslöshet samtidigt som det inte gick att tillsätta jobb i brist på sökanden. Så är dock inte fallet. De företag som annonserar efter personal överöses med ansökningar, både från kvalificerad och okvalificerade sökande. Det går inte att piska arbetslösa till jobb som inte finns. Det är viktigt att moderaterna inser detta, annars är hela alliansen vidöppen för hårda angrepp vänsterifrån.
Det är såklart lätt för Fredrik Reinfeldt och moderaternas chefekonom Anders Borg att tala om ökade krav på de arbetslösa; att de borde tvingas söka jobb i hela landet till exempel. Men är det god politik att tvinga familjer att splittras för att mamma eller pappa måste flytta till en annan landsände för att jobba?
Nej det viktigaste för alliansen vid en eventuell valvinst är att faktiskt lyckas med att skapa förutsättningar för företagande. Det är utan tvekan den enskilt viktigaste åtgärden för att få ner arbetslösheten. Det vore att ha en övertro på politikens möjligheter om man tror att finansministrar kan kommendera fram jobb. Givetvis kan pengar avsättas för att möjliggöra anställningar inom stat, kommun och landsting, men dessa jobb måste alltid finansieras av det mervärde som den privata sektorn producerar. Just här har vänsterkartellen gått vilse. Det enda de lyckats prestera är tal om fler jobb i offentlig sektor.
Svårare är problemet med de höga sjuktalen. Även där vill moderaterna sänka ersättningsnivåerna för dem som är drabbade. I går framfördes kravet på nytt efter att det varit tyst sedan alliansens överenskommelse i Bankeryd. Det är givetvis oacceptabelt att det förekommer fusk och mygel med våra trygghetsförsäkringar, men att försämra ersättningen för alla som behöver försäkringarna bara för att ett fåtal fuskar vore olyckligt. Åtgärder måste till för att hindra dem som utnyttjar systemen på ett orättfärdigt sätt, så att de som verkligen är sjuka och arbetslösa kan få skäliga ersättningar.

"Det går inte att piska arbetslösa till jobb som inte finns

Mer läsning

Annons