Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussprotester är fel väg – asylsökande kan inte kräva högre standard än vad Sverige kan erbjuda

/
  • Bussen som ett antal asylsökande i Krokströmmen vägrade att kliva av.

Annons

I skrivande stund pågår en uppmärksammad protest bland asylsökande som befinner sig i Krokströmmen i Härjedalens kommun (utanför Ytterhogdal i Hälsingland). Det var vid Krokströmmens vildmarkscamp som ett antal asylsökande under torsdagskvällen vägrade kliva av den buss som hade kört dem från ett asylboende i Norbergs kommun.

Det bör understrykas att lägesbilden ännu inte är helt klarlagd, men nyhetsrapporteringen så här långt indikerar att det rör sig om en protest mot boendeförhållandena: "De asylsökande känner att standarden här är sämre än den de haft, de tycker illa om att de nu bor långt ifrån samhällsservice som butiker och sjukvård och förstår inte hur de ska kunna leva här på ett drägligt sätt".

Kanske kommer ytterligare information om protesten att publiceras, uppgifter som förändrar den lägesbeskrivning som hittills har presenterats, men om det enda syftet är att utkräva högre standard och ett mer centralt boende är det svårt att sympatisera med protestaktionen.

Det är rimligt att Sverige hjälper flyktingar, men asylsökande som söker sig till Sverige kan inte kräva högre standard än vad Sverige kan erbjuda. Ska vi hjälpa många måste också kostnader och allt som skapar onödig friktion kapas. Och i ett läge när Sveriges mottagningssystem har prövats hårt är det rimligt att skruva ned förväntningarna.

Vissa säger att det är fel att förvänta sig att asylsökande ska uppvisa tacksamhet gentemot det samhälle som har tagit emot rekordmånga. Men det går inte att tänka bort de svenska skattebetalarna ur bilden.

Många, även de som gärna välkomnar många flyktingar, förväntar sig nog att protester som den i Krokströmmen avbryts. Vänligt, men också bestämt.

Detta hindrar dock inte att klagomålen i sig begrundas av politiker och myndigheter. Att placera asylsökande avsides, till följd att det blir långa bussresor till Migrationsverket och till sjukvård, är varken kostnadseffektivt eller optimalt. Men alla dessa praktiska frågor är något som det offentliga måste hantera.

Bussprotester bland asylsökande är inte lösningen.

Mer läsning

Annons