Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern i ny skrud

Annons
I går presenterade centerpartiet sin nya partisymbol. Eller nygamla symbol kanske är ett bättre ordval då det fortfarande är en klöver, om än i ny skrud. Men centern har inte bara genomgått en visuell förnyelse, de senaste åren har centern nydanats på många områden.

Centerpartiet har som namnet också antyder genom åren stått i mitten av det svenska politiska spektrat. Därmed har partiet också vacklat om vilken sida av mittlinjen de skall alliera sig med för att bäst få igenom sin politik. Under många år efter andra världskriget samarbetade bondeförbundet som centern då hette med Tage Erlanders socialdemokratiska regeringar. Sedan Maud Olofsson tog över ledarskapets stafettpinne råder det dock inte längre någon tvekan om vilken sida partiet tillhör. Centern tycks sedan några år tillbaka vara ett renodlat borgerligt parti fast förankrad i en socialliberal ideologi. Detta istället för att främst vara ett intresseparti för bönder och jordbrukare.

När Maud Olofsson här om veckan också meddelade att centern inte tänker låta energipolitiken i realiteten kärnkraften stjälpa det borgerliga samarbetet så var detta ytterligare ett välkommet steg närmare en ny regering. Vi minns alla alltför väl hur tidigare borgerliga regeringars svagaste länk har varit just oenigheten om kärnkraften. Även om de konkreta förslagen från alliansens arbetsgrupper varit få så tycks det ändå helt klart att enigheten inom borgerligheten är större än på mycket länge. Och det är mycket glädjande att alla fyra partierna tycks vara beredda att kompromissa även om sina hjärtefrågor, som centern med kärnkraften och moderaterna med skattefrågorna.

Det är nu viktigt att alliansen snabbt kan få fram fler konkreta förslag om vad de vill göra vid ett maktövertagande. Då tas initiativet ifrån den socialdemokrati som alltid brukar spela ut sitt trumfkort: regeringsduglighet. För socialdemokraterna sitter regerandet i ryggmärgen, partiets har haft exempellösa framgångar under de senaste 100 åren, medan de borgerliga partierna fått nöja sig med att verka i opposition i nästan 70 raka år. Allting pekar nu på att borgerligheten nästa år skall kunna bryta den politiska exil man befunnit sig i under nästan hela det sena 1900-talet.

"förankrad i en socialliberal ideologi

Mer läsning

Annons