Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att skrota sexköpslagen

/
  • Sedan sexköpslagen infördes har prostitutionen i många fall flyttat in från gatan, ut på internet.

På måndagen presenterades en rapport från Malmö Högskola, beställd av RFSU, som visar att sexköpslagen inte haft önskvärd effekt.

Annons

Det är inte den första rapporten i sitt slag, men den är särskilt aktuell inte minst utifrån regeringens förslag att utvidga lagen till att även gälla utomlands. Mer önskvärt vore det att riva upp lagen.

Sexköpslagen kom till i syfte att skydda sexsäljarna, som oftast är kvinnor, och ofta väldigt utsatta. I stället har situationen för dessa sexsäljare blivit mer osäker och de som säljer sex utsätts oftare för olika risker i samband med mötena med köparna. Innan lagen infördes var det många som varnade för just den effekten, inte minst bland sexsäljarna själva. En annan effekt är den att allt fler blivit positiva till att förbjuda försäljning av sexuella tjänster, något som inte är olagligt, också det för att skydda säljarna och inte avskräcka dem från att exempelvis anmäla om de råkar illa ut. Det verkar också som om många tror att försäljning av sex redan är förbjudet. Det i sin tur gör att stigmatiseringen av sexsäljarna ökar i stället för att minska, och stigmat kring att sälja sex är för en del av sexsäljarna ett större problem än handlingen i sig.

Inte heller går det att belägga att antalet sexköp minskat i och med lagen. Även om färre män svarar att de köper sex är det svårt att veta hur det verkligen ser ut eftersom det finns stor risk att de tillfrågade inte svarar helt sanningsenligt på frågor som rör lagbrott.

Så även om syftet någonstans är gott är förbudet mot att köpa sex inte kompatibelt med den omsorg som lagstiftarna säger sig ha om de prostituerade.

Dessutom är det i många fall en omsorg som är oönskad och snarare tenderar att omyndigförklara och ytterligare stigmatisera dem som faktiskt frivilligt säljer sexuella tjänster, för jo, de finns.

Mot bakgrund av den aktuella rapporten och flera tidigare som visar att sexköpslagen inte haft önskad effekt är tanken på en ytterligare utvidgning av lagen obegriplig. Det finns många problem med att införa svenska lagar som ska gälla utomlands, inte minst när det handlar om att lagföra de brott som då begås. Ett annat problem är att man då öppnar upp för andra länder att göra detsamma. Till exempel vill vi inte att de kvinnor som kommer till Sverige för att göra abort ska åka fast i hemlandet där abort är förbjudet. En svensk person som köper sex i ett land där detta inte är förbjudet bör inte straffas för detta när han kommer tillbaka till Sverige, oavsett hur omoraliskt det anses vara.

Det finns undantag som är svåra att ifrågasätta. Som förbudet att sexuellt utnyttja barn, även om det sker utomlands. Å andra sidan är det få länder som tillåter detta. Barn måste skyddas av oss vuxna, oavsett var i världen dessa barn befinner sig. Vuxna människor måste tillmätas högre grad av eget ansvar och förmåga även i de fall personen försörjer sig på att sälja sexuella tjänster.

Dessutom vore det önskvärt att polisens insatser kunder riktas mot att bekämpa exempelvis trafficking och sexualbrott mot barn, i stället för att jaga vuxna människor som ägnar sig åt omoraliska men inte nödvändigtvis skadliga handlingar.

Mer läsning

Annons