Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för en ny Jantelag

/
  • Ylva Fogel, Jasmine Gustafsson, Ulrika Forsberg, Natalie Andersson och Saga Scott medverkar i TV3:s Paradise Hotel.

En av deltagarna i dokusåpan Paradise Hotel beskrev nyligen sig själv som smartare än de andra deltagarna – bara för att stunden senare få se sig besegrad i ett prov i geografi. De som tittar på programmet, och kommenterar det på sociala medier, gjorde sig glatt lustiga över samtliga deltagares kunskaper och kallade dem för "bönder". Detta trots att fyra deltagare hade alla rätt. Detta trots att den kaxiga kisen som inte alls var smartare än de andra kommer från Stockholm.

Annons

Om det av någon anledning inte skulle vara tillräckligt att jag underbygger det resonemang som komma skall med en alkoholdränkt sexsåpa i TV3, har jag tack och lov mer att komma med. Statsvetenskaplig forskning i Luleå och Göteborg tyder nämligen på att politiker i samtliga partier bedömer sig som mer engagerade än sina väljare, medan väljarna i själva verket skattar sitt engagemang som större än vad politikerna tror.

Dokusåpadeltagare ser ner på varandra. Tittare ser ner på deltagare. Politiker ser ner på väljare. Det hela är tecken på en inte alls särskilt klädsam elitism.

När författaren Aksel Sandemose i boken "En flykting korsar sitt spår" beskrev den fiktiva staden Jante, formulerade han dess lag i tio punkter som kan sammanfattas i att du inte ska sticka upp och tro att du är bättre än andra på något sätt. Det var, och fortsätter att vara, en träffande beskrivning av kulturen i många skandinaviska samhällen: Det ligger nära till hands att trycka ner någon och att se framgång som oförtjänt och olämplig.

Jantelagen har sedan dess varit en av de mest vidöppna dörrar att sparka in. Avskaffa Jantelagen! Våga tro på dig själv! Eller varför inte i mindfulness-tappning: Du är härlig!

Men vet du, du är inte härlig. Inte när du tror att du är smartare än människor vars begåvning du inte vet någonting om – oavsett om du tittar på dokusåpor eller deltar i dem. Och inte när du ser ner på väljare vars förtroende du ber om i allmänna val. Då är du inte härlig, hur mycket du än tror på dig själv.

Det hela blir alldeles galet. I en strävan efter att vända oss emot kollektivt förtryck av individuell framgång – du ska visst tro att du är någonting! – går vi hela varvet runt. "Jag får sticka upp och tro att jag är någonting, alltså får jag tro att jag är bättre än du."

Så kanske borde vi sluta att slå på Jantelagen och i stället anta den på nytt, om än i reviderad form? Du ska tro att du är någonting, men inte att du är bättre än dem. Du får tro att du är klok, men inte att andra är dumma. Du duger till något, och det gör vi också.

Om inte annat kan man helt strunta i Jantelagen och om den gäller eller inte, och i så fall hur, och istället luta sig mot en annan klassisk lag: "Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem." Så som i dokusåpan, så ock i politiken.

Mer läsning

Annons