Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är det bra att Lasse Kronér missar OS

/

Annons

Programledaren och artisten Lasse Kronér är upprörd. Han missar nämligen OS.

Som sportintresserade tv-tittare vet är det Viasat som har köpt in de svenska tv-rättigheterna till årets tävlingar. Och eftersom Kronér inte har trean går han också miste om de OS-sändningar han inte betalar för. OS var bättre förr, när han kunde se det, argumenterar Kronér (SVT Opinion 9/8).

Svårartat sportintresserade svenskar har redan hunnit missa simmaren Sarah Sjöströms guldlopp och mycket annat. Är detta bittert? Utan tvekan. Men är det orättvist och orimligt? Ingalunda.

Att köpa in rättigheterna till stora idrottsevenemang kostar pengar och någon måste betala. SVT kan inte och bör inte vinna varje budgivning, för pengarna ska räcka till mycket. Bland annat till programmet Doobidoo med Lasse Kronér, som också kostar pengar.

När SVT visar EM-fotboll är det licensbetalarna som täcker kostnaderna, och när privata tv-bolag erbjuder engelsk ligafotboll är det kunderna som får vad de betalar för. Den som struntar i vilken klubb Zlatan spelar i – ja, sådana personer finns också – behöver inte betala och får lov att titta på annat. Varför inte Doobidoo.

Den som förbannar idrottens kommersialisering och marknadens logik bör påminna sig om att allt sannerligen inte var bättre förr. Inte ens för den sportintresserade. Det totala utbudet av sport – det må vara NHL-hockey, basket eller hästsport – är i dag enormt och som konsument väljer du vad du vill ta del av.

OS var inte bättre förr. Det är som bäst just nu.

Vill du titta så gör det.

Mer läsning

Annons