Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är det modigt av Lena Asplund (M) att ta ställning mot Sverigedemokraterna i Region Västernorrland

Artikel 4 av 14
Ledare om Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Moderaterna Lena Asplund och Per Wahlberg säger nej till att etablera ett samarbete med SD.

Annons
Riksdagsledamot Lena Asplund (M). Bild. Jennie Johansson.

Riksdagsledamot Lena Asplunds (M) uttalade ambition är att bli regionråd i Västernorrland.

Förhoppningen tycks vara att skaka liv i den gamla Sjukvårdsalliansen och gripa makten i Region Västernorrland, i ett läge då Socialdemokraterna i länet är rejält skakade efter de infekterade sjukhusbråken i Ådalen.

Men frågan är om det ens är realistiskt att tro på ett borgerligt maktskifte. Även här är Sverigedemokraterna – precis som i riksdagen – centrala för en framtida majoritetsbildning.

Dessa sensationella löften har stora politiska implikationer.

Viljan till makt är dessutom inte det enda som driver Lena Asplund (lyckligtvis!). Starka värderingar påverkar också. Tillsammans med det nuvarande oppositionsrådet Per Wahlberg (M) har Asplund öppet deklarerat att hon inte tänker göra sig beroende av SD.

Lena Asplund (M) och Per Wahlberg (M), Moderaternas toppnamn i regionfullmäktige.

Ja, Lena Asplund och Per Wahlberg säger inte bara nej till att etablera ett samarbete med SD, utan de säger också nej till ett så kallat passivt stöd från SD om det skulle bli aktuellt i samband med en majoritetsbildning.

Dessa sensationella löften har givetvis stora politiska implikationer. Det innebär bland annat att vi ska vara beredda på en blocköverskridande majoritet i Region Västernorrland efter valet. Men också att allianspartierna här i länet har närmat sig varandra i synen på SD.

Och att Sverigedemokraterna precis som Vänsterpartiet nu är ute i kylan i regionpolitiken.

Löftet är ett modigt ställningstagande.

Löftet om att inte hoppa i säng med SD är dessutom ett modigt ställningstagande. Särskilt för Lena Asplund som sitter i Moderaternas partistyrelse – där man länge brottats med den besvärliga regeringsfrågan – och därför riskerar att behöva försvara ställningstagandet på nationell nivå.

Såväl nationellt som inom Moderaterna i Västernorrland så finns det som bekant gott om partiföreträdare som till skillnad från de bägge toppnamnen förespråkar just ett samarbete.

Jörgen Berglund (M), oppositionsråd, Sundsvall.

I Sundsvallspolitiken har oppositionsrådet och moderaternas distriktsordförande Jörgen Berglund (M) öppnat upp för ett maktövertagande med hjälp av SD, och sådana tongångar hörs även från Moderaterna i Härnösand. Så frågan är hur Berglund kommer att reagera på beskedet i regionpolitiken samt om Asplund och Wahlberg får gehör för sin linje i partidistriktet och partistyrelsen.

Lena Asplund och Per Wahlberg tar helt klart en politisk risk med sitt tydliga ställningstagande.

Det är mycket som står på spel för de moderater som stänger dörren för SD.

Alla artiklar i
Ledare om Region Västernorrland
Annons