Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför får Region Västernorrland betala dyrt för politikernas misslyckade dröm om stordriftsfördelar med länskliniker

Artikel 6 av 14
Ledare om Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Utvärderingen av länsverksamheterna är politisk sprängstoff.

Annons
Per Wahlberg (M) och Erik Lövgren (S). Bild: Arkiv.

Surfar man in på Lumell Associates hemsida så är det lätt att tro att man hamnat på en sajt för en dansk skönhetsklinik.

Men bakom de rena linjerna, och bilderna på vackra människor med svala leenden, döljer sig en "managementkonsultbyrå som bedriver oberoende strategisk rådgivning med inriktning på välfärdsfrågor".

Det är också byrån bakom den färska utvärderingen av specialistvården i Västernorrland.

Utvärderingen är politisk sprängstoff

Med hög detaljskärpa har man analyserat den stora omorganiseringen av sjukvården i länet, som skett etappvis sedan 2013, med de hårt kritiserade länsklinikerna i centrum av debatten.

Och sammanfattningsvis är utvärderingen politisk sprängstoff.

Genomförandet av länsklinikerna är nämligen ett politiskt haveri från början till slut. Såväl den nuvarande rödgröna majoriteten som förra sjukvårdsalliansen ansvarar för misslyckandet med att sjösätta och genomdriva den nya organisationen.

Per Wahlberg (M). Bild/Arkiv.

Och framför allt moderaternas Per Wahlberg har vid ett flertal tillfällen uttryckt besvikelse över införandet av länsklinikerna och krävt förändringar så här i efterhand.

Förutom att många av de effekter man vill uppnå med omorganisationen aldrig realiserades så var ambitionerna redan från början högst oklara (och därför svåra att utvärdera nu i efterhand).

Ett verksamhetsnära ledarskap

Utvärderingen borde med andra ord ge de fackligt organiserade läkarna, gräsrotsrörelsen i Ådalen och BB-ockupanterna ytterligare bränsle för deras återkommande krav på ett decentraliserat – verksamhetsnära ledarskap.

Samtidigt slår också utvärderingen åt andra hållet genom att delvis bekräfta den bild regionledningen gärna ger av den nya organisationen. Konsulterna pekar nämligen på att länsverksamheterna ofta har beskyllts för problem som bottnar i helt andra orsaker – exempelvis regionens allmänna brist på attraktivitet, den negativa mediebilden (tja...) och svåra demografiska struktur.

Länsverksamheterna ska utvecklas

Ja, därför landar också utvärderingen i att länsverksamheterna ska utvecklas, inte avvecklas. Detta i huvudsak eftersom andra regioner och landsting visat på att länsorganisationer kan fungera bra och ändamålsenligt.

I alla fall betydligt bättre än i Västernorrland.

Den som klartsynt följt med i vårddebatten i länet borde inte ha något problem med att se hur det uppstått två "filterbubblor" – befolkade av centralister respektive decentralister – i synen länsklinikerna och organisationens framtid. Därför kommer det tyvärr att dras många selektivt vinklade slutsatser av den initierade utvärderingen under den kommande valrörelsen.

Vårdkolossen saknar hjärnkraft

Nedslående är även att Lumells har identifierat stora kunskapsluckor inom Region Västernorrland kopplade till produktion, konkurrensmekanismer och patientflöden. För läser man utvärderingen noggrant inser man snart att det mellan raderna sägs att vårdkolossen Region Västernorrland saknar reell hjärnkraft kopplat till det centrala nervsystemet (managementskiktet).

Det är helt klart en lite sorgligt insikt. Särskilt när det nu sitter svala konsulter och fakturerar regioner och landsting i Norrland för att ge dem insights och slutsatser om deras egna dysfunktionella organisationer.

Den här typen av kvalificerade analyser som Region Västernorrland fått betala dyrt för borde man klara av att utföra på egen hand.

Men tyvärr är det inte så verkligheten ser ut.

Alla artiklar i
Ledare om Region Västernorrland
Annons