Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför vill arbetsgivare se registerutdrag när du söker jobb

/
  • Bakgrundskontroller blir vanligare. De ekonomiska orsakerna till kraven på registerutdrag kan inte förbises.

Annons

Var femte kommun begär registerutdrag vid nyanställningar även när lagen inte kräver det. Det är knappast förvånande.

Det senaste decenniet har det skett en explosion av informella bakgrundskontroller. Förra året lämnade Polisen ut 265 000 utdrag från belastningsregistret, vilket kan jämföras med 40 000 i början av 2000-talet (Dagens Samhälle nr 22/16).

Hur har det blivit så?

Den enklaste förklaringen är arbetsgivarnas jakt efter den perfekta, felfria medarbetaren utan några skavanker i bagaget, ett samtidsfenomen som är integritetskränkande för många som utsätts för granskning och googling.

Men varför anser ett växande antal offentliga och privata arbetsgivare att det behövs utdrag ur belastningsregistret?

Sverige är ett av världens mest civiliserade länder. Vi lever i en stabil demokrati, har en låg grad av korruption och internationellt sett höga tillitstal. Samhällskontraktet utmanas på många håll av att välfärden inte håller den kvalitet som skattebetalarna kan begära, men delningsekonomins växande framgångar vore omöjliga om vi i grunden inte litade på varandra.

Därför kan de strikt ekonomiska skälen till kraven på registerutdrag inte förbises. När äldreboendet vill ha bevis för att den jobbsökande undersköterskan inte har dömts för stöld, eller banken gör en bakgrundskontroll gällande bedrägeri, kräver arbetsgivaren inte ett fläckfritt förflutet för att vi brukar misstro personer i vår omgivning. Kontrollerna görs för att det är en möjlig försäkring mot framtida risker.

Sverige har EU:s tredje högsta arbetskraftskostnader. I det privata näringslivet kostar varje anställd kostar i snitt 375 kronor per timme och en tredjedel av kostnaderna utgörs av sociala avgifter. Varje hundralapp som en anställd i offentlig sektor får i lön motsvarar 150 kronor för arbetsgivaren.

Regeringen behöver se över vilka regler som gäller när kommuner begär registerutdrag för tjänster som inte kräver det, men vi kommer inte ifrån de höga kostnaderna som ett av svaren på varför kontrollerna bara ökar.

Mer läsning

Annons