Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

David Lindén: Björklund är bäst som europé

"Grattis Sverige: Vi tog dom" var Liberalernas Jan Björklund inledning på sitt partiledartal i Almedalen och det var inte förvånande att han kunde göra en hållbar referens till fotbollsmatchen mellan Sverige och Schweiz som precis hade avslutats.

Annons
En Europavän i toppform.

Björklund är rolig och kan få leenden också från motståndarna. Det är ovanligt med ordvitsar i svensk politik där retorik mestadels handlar om skarpa och riktade angrepp och Björklund var i form. Med sloganen "försvara friheten" levererade han ett klassiskt brandtal för Europa, liberalism och globalisering. Det var ett tal som lika gärna kunde hållits av tidigare moderate stats- och utrikesministern Carl Bildt med tanke på den historiskt förankrade motiveringen för det europeiska samarbetet.

Med sloganen "försvara friheten" levererade han ett klassiskt brandtal för Europa, liberalism och globalisering.

Björklunds ord om att "världen är långt ifrån perfekt och det finns många problem att lösa men det är faktiskt så att vi lever i en värld som är bättre än någonsin" kommer få många dysterkvistar att bli upprörda, men här har han statistiskt rätt. Liberalerna har bestämt sig för att peka ut Sverigedemokraterna som huvudmotståndare när det gäller EU och det kan betala igen sig. Jimmie Åkesson vill ha ett Swexit. Stödet för EU är det högsta någonsin och långt ifrån den stora Nej-grupp som fanns 1994 då Åkesson gick med i Sverigedemokraterna.

Det var ett tal som lika gärna kunde hållits av tidigare moderate stats- och utrikesministern Carl Bildt med tanke på det varma försvaret för det europeiska samarbetet.

Liberalerna ska ta striden om EU och kan få med sina delar av Moderaterna då vissa av partiets företrädare vill låta EU-kritiska. Under talet insåg jag dessutom att det är dags att bekänna en synd för er läsare: Jag hade fel om Jan Björklund när jag i min första krönika som ledarskribent 2011 räknade ut honom som partiledare för dåvarande Folkpartiet. Men även den bäste kan ha fel och en lämplig avslutning är att svensk politik gör klokt i att inte räkna ut klassresenären från Skene i Västergötland. Han är som bäst när han är ideologisk och en tidigare yrkesmilitär är en given ledare i den politiska striden mot nutidens unkna version av nationalismen.

Mer läsning

Annons