Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De folkvalda kan inte ducka

/

Annons

Det är ingen hemlighet att socialtjänsten i Sundsvall befinner sig i kris. Socialsekreterare vittnar om hur de går på knäna och inte hinner inte ge de behövande den hjälp som de har rätt till. Nu visar det sig att också flera chefer inom socialtjänsten är kritiska till sin arbetssituation.

Socialtjänsten liknas till exempel vid Titanic, ett sjunkande skepp, och organisation beskrivs i en rapport från Kommunhälsan befinna sig i ett rasande inbördeskrig.

Allvarlig kritik riktas bland annat mot socialdirektören Torbjörn Stark som upplevs mer som en controller (en ekonom) än som en stöttande chef. Den enda målsättningen sägs vara att få budgeten i balans.

Det är förvisso viktigt för kommunens olika enheter att hålla sina respektive budgetar, men just socialtjänsten har faktiskt en speciell roll inom den kommunala förvaltningen. Det finns uppgifter som socialtjänsten enligt lagen är skyldig att utföra. De går inte att strunta i även om det saknas pengar i budgeten. Problemet är i sådant fall att budgeten är för snålt tilltagen, vilket faller tillbaka på den politiska majoriteten i kommunen. För närvarande är det Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet som styr tillsammans, men socialtjänsten befann sig också i kris före valet när den blågröna koalitionen styrde.

Ur ett chefsperspektiv är den kritik som säger att Stark bemöter de anställda illa och de utsätts för förtal och kränkning etter värre.

Vi vet givetvis inte vad som händer i socialtjänstens lokaler och kan därför inte avgöra exakt vad som är berättigad kritik och vad som inte är det, men anklagelserna är seriösa nog för att frågan måste tas på allvar. Det räcker inte för ansvariga politiker, som socialnämndens ordförande Malin Larsson (S), att hänvisa till att det är en fråga som får lösas internt inom förvaltningen. När förvaltningens högste chef anses vara en del av problemet så borde frågan per automatik bli en fråga för politiken.

Mer läsning

Annons