Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De socialdemokratiska regionrådskandidaterna i Västernorrland knaprar av sitt viktiga förtroendekapital

Artikel 8 av 14
Ledare om Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Seriösa politiker som Glenn Nordlund (S) och Sara Nylund (S) borde stå över billig välfärdspopulism.

Annons
De socialdemokratiska regionrådskandidaterna Glenn Nordlund (S) och Sara Nylund (S).

Om vi bortser från de sorgliga anledningarna till varför Socialdemokraterna i Västernorrland fruktar en stor valförlust i höstens regionval så har krisstämningen inom maktpartiet i alla fall lett till en vitalisering av valrörelsen i länet.

Att regionrådskandidat­erna Glenn Nordlund (S) och Sara Nylund (S) åker som avlöningar mellan kommunerna och lovar stora ofinansierade välfärdssatsningar är helt klart mycket bättre än när attityden hos ledande S-politiker var att de inte behövde kampanja alls. Tidigare kunde de ju ändå i princip räkna med ett väljarstöd på uppemot 50 procent oavsett hur lite de än ansträngde sig.

Ja, lite grann som hur det fortfarande fungerar i enpartikommuner som exempelvis Ånge och Kramfors. Tyvärr finns där ingen valrörelse att tala om (eftersom S vinner i alla fall) och det är inte bra ur ett allmändemokratiskt perspektiv.

Ett maktparti skakat i grundvalarna

Egentligen är det bra lustigt att socialdemokratins kris i Västernorrland har skakat det gamla maktpartiet i grundvalarna. Partiets väljarstöd i länet har länge legat på nivåer som även av den mest trofasta ombudsmannen måste ha betraktat som alldeles för bra och det socialdemokratiska ledarskapet borde ha kunnat förutse utvecklingen.

Det som nu sker i Västernorrland är med andra ord en politisk normalisering av Socialdemokraterna sett utifrån partiets väljarstöd på andra håll i landet och den historiska trenden för partiet de senaste 40 åren.

Men kanske är det också den historiska dominansen i länet som förklarar varför arbetarepartiet är så dåliga på att kampanja. Sett i förhållande till storlek och ekonomiska resurser så är Socialdemokraterna i Västernorrland knappast att betrakta som ett särskilt väloljat valmaskineri. Särskilt noterbar är den svaga närvaron på nätet och de stapplande försöken att bedriva valkampanj digitalt.

Ihåliga löften om att stärka primärvården i länet

Sakpolitiskt kan man också fråga sig hur regionrådskandidaterna Glenn Nordlund och Sara Nylund tänker under deras road show. Det senaste utspelet, och vad som förefaller vara det största kampanjlöftet, om att Socialdemokraterna vill prioritera primärvården är så ihåligt att det blir pinsamt.

För det första så finns det knappast ett parti i regionfullmäktige som inte vill komma till rätta med den strukturella obalansen det innebär att ha en relativt sett underfinansierad primärvård. Men att primärvårdens andel av hälso- och sjukvården måste öka med några procent för att vara i nivå med hur fördelningen ser ut på andra håll i landet är knappast en avgörande ödesfråga för regionen.

Hur ska underskotten hanteras vid budgetmanövern?

Det är också helt klart så att regionrådskandidaterna Glenn Nordlund och Sara Nylund borde få fler kritiska frågor om sitt märkliga primärvårdsutspel. Frågan är om man ens kan kalla det för en ”satsning” om det i huvudsak bygger på en föreställning om att omdisponera budgetanslag från sjukhusen till primärvården. Underskotten i hälso- och sjukvårdsnämnden kommer – diplomatiskt uttryckt – knappast bli mindre av en sådan budgetmanöver.

Lånar ut sina namn till billiga utspel

Faktum är att seriösa kommunpolitiker som Nordlund och Nylund borde stå över sådan billig välfärdspopulism trots att det är valrörelse. Att låna ut sina namn till den här typen av utspel är att knapra på det förtroendekapital som de har och som kommer att behövas i den ofta turbulenta regionpolitiken.

De diffusa primärvårdslöftena kommer dessutom att förfölja S regionrådskandidater under nästa mandatperiod på samma sätt som löftena om att ”stoppa vinsterna i välfärden” har straffat de nuvarande regionråden under den här mandat­perioden.

Ja, någonting borde man ha lärt sig av det nuvarande ledarskapet.

Som att hålla det man lovar ...

Alla artiklar i
Ledare om Region Västernorrland
Annons