Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den nya högern

Annons
Mindre än en vecka efter att folkpartiet avslutat sitt landsmöte så är det nu dags för moderaternas stämma i Örebro. Den nya politiska kursen skall förankras hos företrädarna ute i landet.
Hittills har Reinfeldts resa gått smärtfritt och nästan ingen intern opposition har märkts av. För vem vill kritisera den partiledare som i opinionsmätningarna lyft partiet med mellan tio och femton procent jämfört med resultatet i valet 2002? Visst har det hörts en del knorrande från student- och ungdomsförbunden, men på det hela taget tycks politiken ha mottagits väl av partiets medlemmar.
Bo Lundgrens teknokratiska ekonomism har ersatts av Fredrik Reinfeldts mjukare framtoning. Det tidigare ständiga talet om skattesänkningar har ersatts av ett tal om (m) som \"det nya arbetarpartiet\".
Som vi noterade i tisdagens tidning kom opinionsinstitutet Temo nyligen med en stor undersökning kallad \"Bilden av moderaterna\". I den kan man se att partiet, trots framgångar i opinionen, ändå har en del att jobba med. Hela 71 procent av de tillfrågade anser att moderaterna \"står på de välbärgades sida\". Fredrik Reinfeldt förklarar detta med att det är gamla föreställningar från den tid då socialdemokraterna verkligen var ett parti för arbetarna och moderaterna ett parti främst för akademiker och överklass.
Annars får moderaterna enligt samma Temo-mätning gott betyg i många av sina profilfrågor. Till exempel anser 60 procent av väljarna att moderaterna förstår företagandets villkor. Och sju av tio tillfrågade anser att moderaterna de senaste åren har genomgått en politisk förändring under Fredrik Reinfeldt.
Klart är att förändringen tycks gå hem, även bland väljare som traditionellt inte röstar på moderaterna. Detta är mycket viktigt, en opposition där partierna bara kannibaliserar på varandra kan aldrig vinna regeringsmakten. Det måste till ett flöde av väljare som korsar blockgränsen, och det tycks nu ha skett. Det faktum att moderaterna har övergivit sina tidigare krav på ofinansierade skattesänkningar, har väsentligt underlättat för ett borgerligt samarbete. Visst finns det knäckfrågor för alliansen att lösa innan det är dags att gå till valurnorna, men frågan är om de fyra oppositionspartierna någonsin har varit så enade som de är i dag.

\"Visst finns det knäckfrågor för alliansen att lösa

Mer läsning

Annons