Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är något som stinker i den fackliga propagandan

/
  • Arbetarrörelsens fackliga gren är ett särintresse för insiders.

Annons

Myten om LO som ett viktigt bålverk mot Sverigedemokratisk politik är betydligt överdriven.

Det är synd, men så är det.

Socialdemokraternas själsfrände på den fackliga sidan har nämligen inga större problem med att en hård och extremt restriktiv asylpolitik bedrivs – bara det är Socialdemokraterna som bedriver den och bara politiken i fråga gagnar S opinionsmässigt.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson deklarerar nu att han inte ser någon väg tillbaka till den tidigare generösa flyktingpolitiken (AB 7/6). Thorwaldsson antar att regeringens omsvängning har stöd bland LO-medlemmarna. Förmodligen är det även så att "många av de som i höstas angav att de stödde SD egentligen sympatiserar med S", konstaterar Thorwaldsson.

Så är det säkert... Som vän av invandring är det bara att konstatera att motvinden just nu är hård. Men någorlunda raka rör borde åtminstone gå att kräva.

Det är onekligen något som skaver i den fackliga opinionsbildningen.

Först stod S för en i huvudsak human migrationspolitik, vilket även den dåvarande alliansregeringen gjorde. Samma lika, således. Detta hindrade dock inte åtskilliga megafoner från att hävda att moderatledaren Fredrik Reinfeldt var det svarta opålitliga fåret, som planerade att klamra sig kvar vid makten med SD:s hjälp. Så blev som bekant inte fallet efter valförlusten, men de som felaktigt hade anklagat moderaten med det öppna hjärtat bad aldrig Reinfeldt om ursäkt. I stället gick de glatt vidare med sitt värv.

Nu fanns det ju en S-ledd regering att backa upp... En regering som förvisso visade sig fullt kapabel att stänga gränser och vars förslag SD nu gärna stöttar i riksdagen.

Samtidigt gör LO sitt bästa för att avslöja SD som ett högerparti. Som om inställningen till vinster i välfärden vore det avgörande problemet med det partiet. Var det någon som sa normalisering?

Den som finansierar ett helt stall med propagandister kan så klart alltid hitta personer som är beredda att ge en berömmande ryggdunkningar. Heja S! Heja LO! Ni gör allting helt rätt!

Vi andra bör notera kontrasten mellan den faktiska politiken, gruppegoismen hos insiders i förening, och det cyniska taktiserandet å ena sidan, och retoriken å den andra sidan. Hädanefter bör alla ha fullständigt klart för sig att facket i första hand är ett särintresse. Varken mer eller mindre.

Nästa gång som S-märkta fackliga ledare sätter sig på de höga hästarna gäller det att inte låta sig förledas av fagert tal. Notera även hur illa det faktiskt stinker där hästarna drar fram.

Mer läsning

Annons