Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är redan olagligt att vara terrorist

/

Avrättningar, övergrepp och kidnappningar i en terroristorganisations namn. Vem vill inte göra allt för att förhindra det? Vem vill inte värna fred och säkerhet? Vilken politiker vill riskera att beskyllas för att inte ha gjort allt som stod i hens makt, om Sverige skulle drabbas av ett terrorattentat?

Annons

Ungefär så går sannolikt tankegångarna hos såväl Alliansen som oppositionen, som under de senaste dagarna har lanserat förslag om att utreda möjligheterna att göra det olagligt för svenskar att delta i, eller förbereda sig för, krig med terroriststämplade organisationer. Socialdemokraterna går så långt att de vill förbjuda alla insatser utomlands som inte är sanktionerade av riksdagen eller regeringen.

Alliansen nöjer sig med att vilja kriminalisera väpnade aktiviteter som sker med organisationer som FN och EU klassar som terrorister. Det låter kanske bra och Alliansens företrädare har rätt när de skriver att i en global värld angår allt alla (SvD, 1/9). Därför är det lovvärt att vilja förhindra att svenskar reser till Irak och Syrien, för att ansluta sig till IS och al-Qaida. Men att stifta breda lagar, för att komma åt specifika fall, riskerar att skapa nya problem. Som Oisín Cantwell skriver i Aftonbladet (27/8) betraktades både Yassir Arafat och Nelson Mandela i många år som terrorister.

Hur hade vi, om de nya lagarna varit i bruk, ställt oss till dem som deltog i deras kamp? Hur ser vi på dem som vill åka till Gaza? Vad anser vi om den franska motståndsrörelsen som begick terrorliknande attentat mot den nazistiska ockupationsmakten under andra världskriget? Det som klassas som en terroristorganisation i dag behöver kort sagt inte vara det i morgon. Dessutom är det redan olagligt att förbereda och begå terrordåd.

Mer läsning

Annons