Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns grader i det helvete som stavas hederskultur

/
  • Iranier i Stockholm protesterar mot våld mot kvinnor i Iran.

När jag under skoltiden regelbundet blev fasthållen och tafsad på av killar, som ibland slet av mig tröjan, andra gånger nöjde sig med tafs utanpå kläderna, var reaktionerna från vuxenvärlden minst sagt mediokra. I bästa fall kommenterades de, men då i ordalag som att jag måste förstå att killarna var nyfikna, eller att de gillade mig. Det var något jag skulle lära mig att leva med, helt enkelt.

Annons

Omgivningens attityder har följt med långt upp i vuxen ålder. Blir en kvinna tafsad på ska hon ta det som en komplimang.

Jag minns när jag som äldre tonåring ensam promenerade hem om nätterna, och skyndade på stegen när män följde efter. Ibland var det någon som kom ikapp, och en gång var det en man som trängde sig in genom porten och jag minns att jag lyckades skaka av mig honom genom en lögn om en pojkvän som väntade på mig därhemma.

Sedan dess har jag lagt åtskilliga tusenlappar på taxi, inte på grund av avståndet, utan på grund av det obehag jag upplevt när jag gått ensam och bilburna män saktat in och kört upp vid trottoaren för att erbjuda skjuts, och bli mycket otrevliga när jag tackat nej, eller fortsätta smygköra efter tills jag lyckats smita in på en gångväg eller annan mindre lämplig plats för biltrafik.

När jag berättade om dessa händelser var det vanligt att få frågan om vilka kläder jag burit, inte sällan ställd med en förebrående ton. Den kvinna som väljer att gå ensam hem om natten får skylla sig själv om hon blir antastad. Den kvinna som inte håller sig nykter och därmed utgör ett lättare offer för mäns sexualiserade våld får skylla sig själv. Mannen däremot kan komma undan genom att hävda just onykterhet som orsak till att han gick över gränsen. Den kvinna som har för lite kläder på sig bär indirekt skulden för de män som av någon anledning säger sig inte kunna hålla fingrarna i styr när de ser en lättklädd kvinna.

Kvinnor som i offentligheten sätter fingret på problemet blir ofta hårt ansatta av män som först hävdar att Sverige är jämställt och att svenska män är bättre än andra, för att i nästa andetag uttala de vidrigaste hot om sexuellt våld och önskningar om att kvinnan ska bli gruppvåldtagen. I bästa fall anklagas hon bara för att vara ful, och det är ju inte konstigt att någon som är så ful och dessutom hatar män aldrig får kuk. Samtidigt blir en kvinna som säger sig gilla sex och gärna utövar det ofta och med olika personer inte sällan stämplad som slampa eller luder.

Då har jag ännu inte nämnt att 25 procent av alla kvinnor i Sverige någon gång under livet utsätts för våld av en närstående.

Hederskultur existerar i hela världen. Också i Sverige, trots att vi är ett av världens mest jämställda länder. Men visst finns det grader i helvetet.

Det vore löjligt att förneka att kvinnoförtrycket är värre i exempelvis Saudiarabien än det är i Sverige. Det vore en skymf mot de kvinnor i världen som könsstympas att påstå att läget är lika illa här. Det är det inte. Men för varje kvinna i Sverige som utsätts för mäns våld är det en skymf att påstå att jämställdheten har gått för långt.

Självklart påverkas vi alla av den kultur vi växer upp i. Den som lever i ett samhälle där kvinnor förtrycks kan komma att se det som normalt. Men kultur är inte något statiskt. Kultur är levande och i ständig förändring. Globaliseringen och internet gör att förändringen sker snabbare än någonsin tidigare i historien. Kvinnor reser sig upp runt om i världen och protesterar mot könsstympning och kräver utbildning. Utbyte mellan människor från olika kulturer inspirerar och gör världen till en bättre plats för de allra flesta.

Även individer kan förändras i takt med sin omgivning.

Till alla män som anser er ha bättre kvinnosyn än män från andra kulturer, där förtrycket är mer påtagligt och synligt, har jag en uppmaning; Var en förebild.

I stället för att kommentera kvinnors utseende och kläder; stötta dem när andra män angriper dem på grund av just detta. I stället för att skjuta över skulden och problemet på dem som utsätts; tala om hur du som enskild och män tillsammans kan agera för att göra världen till en bättre plats.

I stället för att ständigt prata om hur tjejer ska skydda sig och agera, i stället för att vara helt fixerad vid döttrarna; börja tala om och med sönerna. Det är männen som står för våldet. Det är deras beteenden som måste förändras.

I stället för att argumentera emot dem som hävdar att sexualiserat våld är ett mansproblem, i stället för att lägga skulden på invandringen; anmäl dig som god man eller kontaktperson åt en ensamkommande pojke. Ta chansen att förändra attityder. För till syvende och sist handlar det alltid om den enskilde individen och vad hen har med sig i bagaget. Du kan hjälpa till att fylla det med de värderingar som ligger till grund för ett jämställt samhälle.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!