Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det handlar om barnen

/
  • I sandlådan ska trygga barn leka, inte vuxna politiker med ansvar för att skydda barnen.

Nyheten om den lilla flickan som hittades av polis vid en husrannsakan i september lämnade knappast någon oberörd.

Annons

Det är rent smärtsamt att ta del av polismannen Tobias Lundbergs berättelse i Kaliber i SR, där han detaljerat beskriver händelsen, och hur han hittade ettåringen ensam i en spjälsäng. Situationen för den lilla flickan var grym, omänsklig, rentav omöjlig att förstå. Senare har det kommit fram att flickan tidigare omhändertagits av socialtjänsten, men lämnats tillbaka till föräldrarna, av oklar anledning. De har uppenbarligen inte klarat av föräldrauppdraget.

Och socialtjänsten har inte klarat sitt uppdrag, att ta hand om barn som far illa och sätta dem i trygghet och säkerhet.

Omständigheterna kring socialtjänstens stora misslyckande i just detta enskilda fall är inte helt utredda. Vad vi säkert vet är att socialtjänsten i Sundsvall länge befunnits i kris.

Socialnämnden har länge dragits med stora underskott, och i höst har det skenat iväg, från ett minus på 90 miljoner till 115 miljoner på bara en månad. Situationen är ohållbar.

Under lång tid har anklagelserna om vems felet är kastats fram och tillbaka, mellan politiker och tjänstemän, politiker och politiker. Koalitionen har skyllt på oppositionens budget medan oppositionen i sin tur anklagat den styrande koalitionen för felaktigt agerande.

Samtidigt som de styrande tjafsat med varandra har de som arbetar i verksamheten, socialsekreterarna, vid flera tillfällen slagit larm om en ohållbar arbetssituation. Hög arbetsbelastning och personal som flyr fältet då de upplever att de inte kan göra sitt jobb ordentligt. Så sent som i mars i år ska de protesterande ha mötts av beskedet från socialnämnden att frågan inte är politisk. Men situationen är så allvarlig att det i detta läge är allas ansvar att ta itu med den. Politiker i alla läger, och tjänstemännen, måste göra detta tillsammans, inte skyffla problemen mellan sig.

I detta läge kan det vara helt rimligt att kommunstyrelsen som föreslaget tar över socialnämndens uppgifter under en period, även om det kan vara rimligt att ge de nya ledamöterna en chans att visa handlingskraft.

Ingen vill se en fortsättning på de personstrider som orsakat kaos i socialnämnden den gångna mandatperioden, och knappast underlättat arbetet med att styra upp bristerna.

Framför allt är det viktigt att i det här läget vara pragmatisk. Här finns inte utrymme för prestige. Här finns endast utrymme för handling, och det är akut. Den ettåriga flickan är bara ett av alla barn som drabbats i större eller mindre utsträckning av socialtjänstens kris, men låt berättelsen om henne vara en väckarklocka för alla inblandade.

Det handlar om barnen. Om att alla barn ska kunna känna sig trygga, och om att samhället finns där och tar hand om dem vars föräldrar av en eller annan anledning inte klarar av att vara föräldrar. Detta måste vara väldigt mycket viktigare än enskilda politikers och tjänstemäns personliga prestige, där man skyller sina egna tillkortakommanden på varandra.

Socialnämnden är ingen sandlåda, även om det stundvis verkat så den gångna mandatperioden. Det är hög tid nu att vända blad. För den ettåriga flickans och alla andra barns skull.

Mer läsning

Annons