Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ditt val kan rädda bönder

/

Annons

Hur räddar man svenska mjölkbönder i kris? Behöver de ens räddas?

Alla tycker inte att hela landet ska leva. Vissa tycker att det är helt i sin ordning att bygder får dö ut när för få individer vill eller kan bo kvar.

Andra, däribland ledarredaktionen, tycker att det är beklagligt när lokala mjölkgårdar lägger ned till följd av att ekonomin inte längre går ihop. Men svaret kan knappast vara att det offentliga ska diktera vad bönderna ska odla samtidigt som gammalmodiga subventionslösningar konstrueras.

Nyligen rapporterade P4 Jönköping (9/6) om hur svenska köttbönder nu får bättre betalt. Anledningen är dels mjölkkrisen – med minskad mjölkproduktion blir det också färre djur till slakt och ökad konkurrens om köttet – och dels en ökad efterfrågan från de svenska konsumenterna. En efterfrågan som pressar fram mer skälig betalning till din lokala köttbonde.

Ett annat sätt att uttrycka saken är att svenska köttproducenter kan känna större framtidstro därför att kunderna tilltalas av produkten: Antibiotikafritt kött uppfött enligt svensk djurskyddsstandard.

Med handelskriget med Ryssland och den globala överproduktionen av mjölkpulver som drar ned priserna, är mjölkproducenternas sits fortsatt svår. Men även när det gäller mjölk och mejeriprodukter kan medvetna val av fria konsumenter göra skillnad.

Den som föredrar igenslyade åkrar och förfallna ekonomibyggnader hemmavid, och den som vill gynna jordbruk med lägsta möjliga ambitionsnivå när det gäller djurens välbefinnande, ska givetvis fortsätta att urskillningslöst köpa importerade produkter. Valet är fritt.

Den som däremot vill att det ska bära sig att vara bonde även på våra breddgrader bör se till att de svenska jordbrukarna har en stark lokal marknad. Då minskar sårbarheten. Både för den enskilda bonden och för samhället i stort.

Mer läsning

Annons