Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DÖ-motståndarna skyller motgångar på en icke-fråga

/

När Kristdemokraternas riksting vid halv fem på fredagseftermiddagen röstade för att partiet ska lämna decemberöverenskommelsen (DÖ), stod de arga partiaktivisterna mot dem som genomled förra höstens politiska turbulens. Partistyrelsens argument att decemberöverenskommelsen är det minst dåliga alternativet bet inte på majoriteten av ombuden.

Annons

LÄS MER: Analys om betydelsen av att KD fäller DÖ

Kortsiktigt är effekterna av beslutet begränsade. Så länge allianspartierna fortsätter att lägga egna budgetmotioner sitter Stefan Löfvens regering säkert. Däremot kommer KD-beslutet att få betydelse för Moderaterna, där DÖ-motståndarna får medvind inför nästa veckas partistämma. Och faller DÖ även hos Moderaterna kan effekterna bli betydligt större.

Det är lätt att komma på alternativ som vore bättre än DÖ. Att den rödgröna regeringen eller, som många DÖ-motståndare önskar sig, en ren socialdemokratisk regering skulle förhandla om budgeten med Alliansen vore sakpolitiskt att föredra framför dagens beroende av Vänsterpartiets stöd.

Problemet är bara, vilket blev tydligt under debatten, att de flesta som motsätter sig DÖ har glömt bort varför den en gång tillkom.

LÄS MER: Kan Ebba Busch Thor frälsa KD med konservatismen?

Allianspartierna var ointresserade av att förhandla med Socialdemokraterna – sådana tankar beskrevs i själva verket som att sälja ut sig – och S var primärt intresserade av att splittra Alliansen. Mycket lite tyder på att dessa sakförhållanden har förändrats. Tanken att S skulle dumpa MP till förmån för Alliansen får nog betraktas som ett utslag av önsketänkande. Och att basera en alliansregering på stöd från Sverigedemokraterna – vilket en del DÖ-motståndare vill – är för de allra flesta otänkbart.

I själva verket framstår DÖ-motståndet som en snuttefilt för ledsna partiaktivister till höger. Inget i DÖ förhindrar egentligen allianspartierna från att bedriva en aktiv oppositionspolitik och arbeta för att påverka regeringens politik. Men i stället skyller man dåliga opinionssiffror och SD:s framgångar på något som faktiskt är en icke-fråga för de allra flesta väljare.

LÄS MER: VI hade spekulerat ihjäl oss om KD hade varit Socialdemokraterna

Mer läsning

Annons