Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av de viktigaste frågorna

Annons
I lördags sommartalade folkpartiledaren Lars Leijonborg traditionsenligt i Marstrand. Mestadelen av talet kom att handla om den svenska skolan. Och det är svårt att inte hålla med om att skolan ständigt är en av de viktigaste inrikespolitiska frågorna. Att vårt lands skolgång fungerar på ett tillfredsställande sätt är av avgörande vikt för att vi i även framtiden skall kunna vara ett konkurrenskraftigt land.
Den slappa "låt gå"-mentalitet som präglar den socialdemokratiska regeringens skolpolitik gynnar bara de barn som har det lätt för sig. Symptomatiskt för den svenska debatten är hur kontroversiellt ett förslag som införande av betyg redan i årskurs tre är.
Det är såklart ett gigantiskt problem att alltfler barn inte lär sig att läsa, skriva och räkna redan i lågstadiet som det är tänkt, utan att de kan "flyta med" långt upp i årskurserna innan det uppmärksammas. De elever som inte kan läsa eller räkna på basal nivå kommer således inte heller att kunna tillgodogöra sig de kunskaper som det är tänkt att de skall ta in under mellan- och högstadierna. Med regelbundna utvärderingar av vad eleverna kan så kommer lärarna att lättare uppmärksamma de bristfälliga kunskaper istället för att eleverna som i dag faller mellan stolarna.
Den borgerliga alliansen tycks vara tämligen överens om att krafttag krävs för att rätta till det som är fel i dagens skola. Gott så. Folkpartiet lanserade häromdagen något man kallar en "läsa-skriva-räkna-garanti". Den innebär att alla elever som lämnar årskurs tre med brister i dessa grundläggande kunskaper skall ha rätt till ett åtgärdsprogram med extraundervisning för att komma till rätta med problemen.
De som främst kommer att tjäna på detta är de barn som kommer från arbetarhem. Undersökningar har nämligen visat att dessa barn halkar efter i kunskaper redan i låga år. Något som säkerligen hänger kvar och kan vara en delförklaring till att ungdomar med arbetarbakgrund i betydligt lägre grad än medelklassungdomar läser vidare vid universitet och högskolor.
Att inte maktpartiet socialdemokraterna som säger sig företräda arbetarnas intressen tagit tag i detta är fullständigt ofattbart. Men det är väl återigen bara ett tecken på hur verklighetsfrämmande socialdemokraterna har blivit efter att ha suttit vid makten alldeles, alldeles för länge.

"Regeringens skolpolitik gynnar bara de barn som har det lätt för sig

Mer läsning

Annons