Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ekonomisk morot

Annons
I rapports halvåtta-sändning i torsdags sändes ett reportage om EU:s miljöbörs. Reportern Erika Bjerström konstaterade att börsen verkar bli en \"mer potent åtgärd än väntat\". Vi vet i och för sig inte vad Erika Bjerström hade förväntat sig, men miljöbörsar har länge varit ett stående inslag i en liberal miljöpolitik.

Tanken med en börs där företag handlar med utsläppsrätter är lika enkel som genial. EU-kommissionen har tilldelat varje land som deltar i projektet ett visst antal utsläppsrätter som sedan fördelas på enskilda företag. I den första fasen av EU:s försök som sträcker sig mellan 2005 och 2007 är det bara rätter för utsläpp av koldioxid som det handlas med, men detta kan komma att vidgas även till andra utsläpp. De företag som släpper ut mindre mängder av koldioxid än de fått sig tilldelat kan sälja dessa till företag som anser sig behöva släppa ut mer än sin kvot. Är efterfrågan på att få släppa ut hög kommer också priserna för utsläppsrätterna att stiga, allt i enlighet med relationen mellan utbud och efterfrågan.

Om priset för en utsläppsrätt är högt lönar det sig för företag att investera i miljövänlig på teknik för att få ner sina utsläpp och på så sätt kunna sälja detta överskott på börsen. Miljöanpassning blir en ekonomisk morot för företag. Det är ett välkänt faktum att vissa industrier har lägre kostnader för att få ner sina utsläpp än andra företag. Miljöanpassning blir en ekonomisk morot.

Miljöbörsen fungerar alltså som ett incitament för företag att minska sina utsläpp så mycket det bara är möjligt. Det blir ekonomiskt lönsamt att vara miljövänlig och släppa ut små mängder av koldioxid. Något som inte är fallet om miljölagar som bestämmer i detalj hur mycket som får släppas ut instiftas. I det senare fallet finns det inga ekonomiska skäl till att lägga sig långt under den reglerade gränsen. Istället kommer de flesta företag att tangera den satta gränsen.

För att utsläppen skall minska och inte bara skyfflas runt mellan olika länder och företag så kommer EU-kommissionen att årligen minska antalet utsläppsrätter som finns att tillgå på marknaden. Handeln med utsläppsrätter är ett rationellt och bra sätt att få marknadsekonomin att fungera på ett miljövänligt sätt. Handeln med utsläppsrätter är en nödvändighet om vi skall kunna leva upp till de miljömål som upsattes i Kyotoprotokollet.

\" potent åtgärd

Mer läsning

Annons