Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En globaliserad demokrati

Annons
Politiken och ekonomin globaliseras allt mer. Världen \"krymper\" - med blixtens hastighet kan vi andra människor. Inte bara via telefonen utan också med e-mail eller SMS. I de mest otillgängliga byar fylls numera internetcaféerna med människor som mailar, surfar och bloggar. Samtidigt flyttar många beslut långt bort och möjligheterna att påverka för den enskilde har försvårats.

I dag finns det cirka 25 000 folkvalda politiker i världen. Tillsammans representerar 60 procent av mänskligheten.Alla kämpar de med sina problem, på nationell nivå eller globalt men utmaningar som kampen för mänskliga rättigheter, klimatfrågan, kampen mot terrorism, mot fattigdom, mot sjukdomar som AIDS etcetera. Vi i Europa har visserligen vår union, i världen finns också FN, men det saknas ett bra globalt forum för demokratier att formulera gemensamma strategier för gemensamma problem. Ett mer organiserat erfarenhetsutbyte skulle vara oerhört värdefullt. Detta för att undvika andras misstag eller få tips om nya idéer.

Som politiker händer det inte sällan att jag inser att ett frågeställning jag just nu brottas med, är något andra redan funderat på och kanske löst på ett intressant sätt. Just en sådan mötesplats är nu på väg att skapas. Sedan ett par år tillbaka pågår utvecklingen av ett elektroniskt parlament ett e-parlament. Tanken är att alla folkvalda politiker i världen (faktiskt har de allra flesta tillgång till Internet) skall kunna koppla upp sig till ett elektroniskt parlament för att utbyta idéer, ta fram resolutioner, utveckla program och diskutera med varandra. Internationella organisationer, enskilda och journalister skulle naturligtvis också ha tillgång till denna mötesplats och kunna komma med synpunkter. Låter det naivt och orealistiskt? Idén kommer hur som helst att bli verklighet i början på nästa år då www.e-parl.net lanseras. För tillfället byggs mjukvaran av ett företag i Indien och ett antal amerikanska universitetsprofessorer utvecklar modeller för att rösta.

Sida, UNDP, och EU-kommissionen är med och finansierar projektet. I ledningsgruppen finns representanter från alla världsdelar och tusentals personer från olika nationella parlament har redan anslutit sig. I september hölls världens första e-hearing i senaten i Washington, det gällde rymdbaserade vapen där deltagarna via internet kunde ställa frågor och delta i panelsamtalen. Allt fler länder blir demokratier och i övergången till ett demokratiskt system kan kanske ett e-parlament vara ett stöd för att knyta kontakter med andra som genomgått samma fas. Dessutom kan ett globalt elektroniskt parlament vara ett sätt att öka möjligheten att påverka, från lokalt till globalt, ett sätt att demokratisera globaliseringen.

Mer läsning

Annons