Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En högre standard

Annons
Tidigare i veckan rapporterade SVT:s Aktuellt att vissa poliser som dömts för kvinnofridsbrott har fått behålla sina arbeten. Aktuellt pekade bland annat på statistik från Polisens personalansvarsnämnd (Pan) där det framgick att 18 manliga poliser fått fortsätta sina arbeten, trots att de i domstol dömts för våld mot närstående, exempelvis maka och sambo. Polisernas fackförbund, Polisförbundet, hamnade efter Aktuellts reportage ordentligt i skottgluggen, eftersom det i de arbetsrättsliga förhandlingarna stått på de dömda männens sida.

Det är lätt att som en första reaktion förfasas över Polisförbundets agerande. Hur kan någon argumentera för att en polis som dömts för ett våldsbrott ska få fortsätta att arbeta inom kåren? Polisförbundet har dock som uppgift att försvara sina medlemmars intressen och poliser omfattas, precis som alla andra yrkesutövare, av arbetsrättsliga regler. En försäkringstjänsteman eller en kock som döms för våld mot närstående slängs ju inte bara ut från arbetsplatsen utan förhandlingar.

Oavsett hur vidrigt vi än må tycka att ett brott är och oavsett hur chockade vi blir över att poliser bryter mot lagen, så innebär inte en fällande dom att arbetsrättsliga regler bara kan ignoreras. Samtidigt är det så att det våldsmonopol som staten har, vilket i praktiken innebär att det enbart är polis och militär som har laglig rätt att, i tjänsten, utöva våld, ställer höga krav. Är en person som har dömts för ett våldsbrott lämplig att få utöva våld i tjänsten? De flesta säger nog spontant nej, men frågan är om det är nolltolerans som gäller? Är ett knytnävslag tillräcklig grund för uppsägning? Det är ingen lätt fråga och Polisförbundets ordförande Jan Karlsen har helt rätt när han säger att det kan vara svårt för allmänheten att se helheten och komplexiteten i debatten kring dömda polisers yrkesutövande.

En grundprincip är dock att polisen måste ha allmänhetens förtroende för att kunna verka på ett tillfredställande sätt. I en kolumn i det statistikmaterial som Aktuellt sammanställt redovisas antalet poliser som sagt upp sig efter att de blivit dömda. Det är ingen förmildrande omständighet, men de har i alla fall själva insett att de inte motsvarar de krav som ställs på dem. Samhället kräver mer av dem som har våldsmonopolet.

Mer läsning

Annons