Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lag mot terror

Annons
Justitieombudsmannen, JO, har bestämt sig för att utreda om Säkerhetspolisens utlämnande av uppgifter till försäkringskassan har gått rätt till. Säpo har lämnat ut överskottsinformation från en hemligstämplad utredning som framkommit vid telefonavlyssning av en terroristmisstänkt man. Försäkringskassan använde uppgifterna för att kräva den 36-åring som friats från misstankar av Svea hovrätt på återbetalning av den sjukpenning han fått på misstänkt felaktiga grunder. Enligt uppgifterna skall mannen ha arbetat svart samtidigt som han mottagit sjukpenning. Dessutom har mannen nekats fortsatta bostadsbidrag då Säpo hävdar att mannen inte bor på den adress han uppger.
Bidragsfusk och svartarbete är allvarliga brott som självklart måste bekämpas, men Säpos agerande är minst sagt tveksamt i det aktuella fallet. Det är av yttersta vikt att vi inte börjar använda grova brottsbekämpande insatser som telefonavlyssning för att jaga bidragsfusk och andra relativt sett milda brott. För att telefonavlyssning skall få användas måste personen som skall avlyssnas i dag vara misstänkt för ett brott som skulle ge minst två års fängelse. Den personliga integriteten är för viktig för att allt för lättvindigt kasta överbord de krav på särskilda misstankar för att få avlyssna och övervaka människor. Problemet är just den här typen av information som man får men inte ursprungligen eftersökte. Å ena sidan kan man tycka att det är rimligt att använda informationen för att bekämpa de brott man kan. Å andra sidan är det ytterst tveksamt om det här var det vi önskade. En lag som är tänkt att ta till mot terrorister som hotar människors liv och hälsa skall och får inte användas för att jaga bidragsfuskare.
Enligt chefsrådman Runar Viksten som Dagens Nyheter har talat med "är det inte alldeles kristallklart" hur överskottsinformation får användas. Ur det perspektivet är det positivt att JO nu utreder om allt har gått rätt till. Detta för att få ett prejudikat på hur information som inte direkt berör det som ursprungligen efterforskades får användas. Men frågan är mycket svår, och JO:s beslut kommer att få långtgående följder vare sig Säpos handlingssätt visar sig vara i enlighet med rådande lagstiftning eller inte.

"Säpos agerande är minst sagt tveksamt

Mer läsning

Annons