Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En politisk ketchupeffekt

Annons
Det brukar bli en ketchupeffekt i slutet.
Så kommenterade vänsterpartiets vice partiordförande Ingrid Burman de tröga budgetförhandlingarna mellan s, v och mp. Vi förstår precis vad hon menar. Framför allt eftersom det är en valårsbudget som håller på att manglas fram. Mandatperiodens tre första år har ju varit ett evigt väntande från väljarnas sida och när det fjärde året snart stundar, då dras proppen ur. Och likt en ketchupflaska kommer lånade pengar att flöda ut över landet. Bland annat i en satsning som kommer att gynna arbetslösa höginkomsttagare.
Det förment eniga regeringsunderlaget brukar alltid peka på att man har "bevisat" förmågan att förhandla fram en budget. Och visst är det så, de brukar till slut få ihop (i och för sig väldigt spretiga) budgetar. Miljöpartiet får vad man påstår är en grön skatteväxling, något som brukar innebära ytterligare skatter och pålagor. Vänsterpartiet blir gång efter annan en dörrmatta som får nöja sig med de småsmulor som miljöpartiet och socialdemokraterna anser sig kunna avvara vinsten för de senare är fortsatt socialdemokratiskt regeringsinnehav.
Just den gröna skatteväxlingen sägs ha varit den stora knäckfrågan i förhandlingarna, men den uppges nu vara löst, men inga detaljer finns när detta skrivs. Miljöpartiet vill att den skall vara stor och omfattande, socialdemokraterna inser att detta inte är en valvinnande fråga och vill försöka minimera skadorna. Ett stalltips är att det man nu kommit överens om blir ännu högre skatter på energi och bensin. Så brukar det ju bli. Framförallt när mp nu ligger dåligt till i opinionsmätningarna och måste visa sig på styva linan.
I den budget som nu håller på att förhandlas fram finns det utöver skatteväxlingen ett flertal hårda nötter som inte är knäckta. Hur skall Pär Nuder lyckas lotsa igenom den 40 procentiga spritskattesänkningen som s vill genomföra? För att inte tala den generella flyktingamnesti som miljöpartiet och vänstern kräver, hur skall man få igenom detta krav i förhandlingarna med ett regeringsparti som inte längre tillämpar begrepp som solidaritet och humanism annat än i retoriska sammanhang. Det är väldigt tydligt att partierna inom vänsterkartellen drar åt olika håll.
Precis som de överenskommelser som majoriteten hittills kunnat enas om varit ett enda stort ogenomtänkt misch masch, så lär det även denna gång bli en osund budget. Det viktigaste tycks vara att komma överens för att fortsätta existera först i andra hand är målsättningen en framåtsträvande budget som ger Sverige bättre förutsättningar.

"Högre skatter på energi och bensin.

Mer läsning

Annons