Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En reviderad konkurrenslagstiftning

Annons
Regeringen vill höja böterna för företag som bildar karteller och som på annat sätt hindrar och försvårar konkurrens och därmed håller priserna uppe. Det sade näringsminister Thomas Östros till Dagens eko i går. Först och främst bör det slås fast att detta är ett utmärkt initiativ som det förhoppningsvis och rimligtvis inte bör bli något problem att finna en stabil riksdagsmajoritet för. Konkurrenshämmande verksamhet och karteller är ett ofog som måsta stävjas. För att bli riktigt verksamma bör beloppen höjas rejält då de potentiella vinsterna av denna typ av brott ofta är gigantiska. Företag som kan hålla uppe priserna kan snabbt tjäna stora pengar. Är då bötesbeloppen för låga och risken att upptäckas relativt låg så kan det vara frestande att chansa.
När näringsministern ändå är i farten med att revidera konkurrenslagstiftningen bör han kanske studera hur det delvis statligt ägda Telia agerar på marknaden. Alldeles i dagarna blev Telia anmälda till Konkurrensverket av Glocalnet för att ta ut överpriser av andra operatörer som köper bandbredd utav Telia. Detta samtidigt som Telia själva sänker sina kostnader mot konsumenterna. Detta är enligt Glocalnet ett uppenbart missbruk av den dominerande ställning Telia har på marknaden. Detta eftersom andra tele- och bredbandsoperatörer måste anlita Telia då dessa ensamma äger och förvaltar infrastrukturen (kopparnätet).
Vi anser att det är ett rimligt krav att det tidigare telemonopolet håller samma prissättning för utnyttjandet av infrastrukturen internt som de gör mot externa operatörer. Annars är det omöjligt att upprätthålla en konkurrens på lika villkor, något som i slutändan drabbar konsumenterna i form av överpriser för tele- och bredbandstjänster.
Telias agerande på marknaden visar med all tydlighet på att det är viktigt med tydliga riktlinjer och lagstiftning för företag med dominerande ställning på marknaden eller som i Telias fall till och med monopol på vissa områden. För även om Telia i första läget sänker sina priser mot slutkonsumenter vilket ur konsumentens synvinkel är bra så riskerar denna typ konkurrenshämmande verksamhet på sikt leda till att Telia än mer kommer att dominera marknaden och kan sätta priser helt efter eget behag.

"det är viktigt med tydliga riktlinjer och lagstiftning

Mer läsning

Annons