Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktig folkdemokrati

Annons
Tur att man inte tillhör de lättövertygades skara. Då skulle jag nämligen vara medlem i Kommunistiska partiet det parti som fram till för några månader sedan gick under bokstavskombinationen KPML(R). På deras webbsida hittade jag ett intressant resonemang som jag har sammanfattat nedan.

â¢Demokrati bygger på de grekiska orden demos, vilket betyder folk, och kratos, som betyder styre. Alltså betyder demokrati folkstyre.
â¢Om folket verkligen styrde, skulle de då acceptera arbetslöshet? Nej det skulle det inte göra, för folket tjänar inte på arbetslöshet.
â¢I Sverige har vi arbetslöshet, därför är Sverige ingen riktig demokrati.

Ibland är det ju nästa löjligt enkelt. Det behöver ju inte vara svårare än man gör det tydligen. Att alla vi som har funderat på det här med hur man ska lösa arbetslösheten inte har tänkt på det här tidigare. Det är ju bara att vi folkomröstar bort den!
Frågan får lyda: vill du avskaffa arbetslösheten? Två valsedlar och inget krångel. Antingen röstar du ja, eller så röstar du nej. Om ja-sidan vinner vilket den ju gör så har vi löst problemet. Då kan alla som i dag går arbetslösa gå till jobbet i morgon. Och Sverige har tagit ett väsentligt steg emot att bli en riktig folkdemokrati. Och om nej-sidan vinner, ja då får vi väl fortsätta leva i den här kapitalistiska skendemokratin.
Hörde jag någon fråga vad det är tänkt att de ska göra? För det första, du ska inte vara så himla frågvis. Och hur ska jag förresten kunna veta det? Jag är ju bara en enkel individ i det stora kollektivet. Vi får väl gemensamt bestämma vad de ska göra. Vad gjorde folk i Sovjet hela dagarna? Uppskattningsvis var väl en sisådär 80 procent anställda för att spionera på varandra åt KGB och GRU, ytterligare 15 procent var anställda för att sopa Röda torget. Och tro banne mig inte att du får äga sopkvasten själv! Den tillhör folket. De övriga fem procenten då , tänker nu den som är duktig på huvudräkning? Ja någonting måste de väl ha levt av i Ryssland även på den tiden. Så de kokade väl rödbetssoppa i något gigantiskt soppkök som sedan delades ut till spioner och städare.
Det kan vi kalla en riktig demokrati. Är du inte med oss så är du emot oss!

Mer läsning

Annons