Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skicklig pedagog

/
  • I går inleddes moderaternas partistämma i Örebro med ett tal av Fredrik Reinfeldt.

Annons
När vi lyssnar på Fredrik Reinfeldts inledningstal från moderaterna partistämma i Örebro så blir det tydligt vad problemet har varit. Visst har partiet genomfört en del förändringar av sin politik den seaste åren. Kraven på stora skattesänkningar har reducerats och gäller nu främst låg- och medelinkomsttagare. Men den främsta anledningen till framgångarna är sättet att förklara sin politik. Fredrik Reinfeldt är en duktig pedagog och han upplevs som en \"vanlig\" kille. De allra flesta minns Carl Bildts skicklighet, men det är lätt att förstå att sättet han förde fram de moderata budskapen på, inte tilltalade LO-anslutna och socialdemokratiska väljare. Samma sak gällde i än högre grad för Bo Lundgren.
Visst underlättar det att plus och minus nu går ihop i moderaternas ekonomiska politik. Det är inte längre tal om att dynamiska effekter skall finansiera föreslagna stora skattesänkningar. Utgiftsökningarna och inkomstminskningarna påstås nu var fullt finansierade, eventuella dynamiska effekter får ses som en bonus. Detta är avgörande för ett partis förtroende. Och samma sak gäller för hela fyrpartialliansen. Den duger inte att ägna sig åt ofinansierade reformer för att blidka väljarna. Detta skedde under Bildt-regeringen när kristdemokraterna mitt i den ekonomiska krisen skulle räddas med hjälp av ett ofinansierat vårdnadsbidrag. Det kan inte betonas nog hur viktigt det är för alliansen driva en politik där debet och kredit går ihop.
Med detta sagt så återstår ändå det faktum att politiken måste kunna förmedlas på ett sådant sätt att det tilltalar väljarna. Oavsett hur bra idéerna är så måste budskapet nå väljarna. Vi anser att alliansen där står betydligt bättre rustad i dag jämfört med valrörelsen 2002. Beskeden från en enig borgerlighet är bland annat det gamla liberala kravet att det måste löna sig mer att arbeta. Det är ett inställning som de allra flesta förstår och delar. Lyckas alliansen också förmedla hur detta skall ske på ett klokt sätt växer möjligheten för ett regeringsskifte.

\"Visst underlättar det att plus och minus nu går ihop

Mer läsning

Annons