Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skönmålad bild

Annons
I går offentliggjordes en rapport från Skolverket där det konstateras att friskolor är mer effektiva än kommunala skolor och att antalet outbildade lärare inte påverkar utbildningen. Intressanta och i viss mån kontroversiella slutsatser, visst. Men det mest anmärkningsvärda är att när rapporten först presenterades i januari så drogs den snabbt tillbaka efter att skolminister Ibrahim Baylan hade kritiserat den. Rapportens slutsatser låg väl inte riktigt i linje med vad den socialdemokratiska regeringen ville höra. Baylan anmäldes till konstitutionsutskottet och fick formell kritik för att ha styrt Skolverket.
Att den omarbetade rapporten som i går offentliggjordes kommer fram till samma slutsatser som den ursprungliga versionen visar bara att Baylan begått ett dubbelfel. Inte nog med att han prickats för ministerstyre, han hade dessutom fel i sak. Rapporten visar nämligen stick i stäv med socialdemokraternas åsikt att friskolor är mer effektiva och når bättre resultat än kommunala skolor. Istället för att bejaka detta och uppmuntra till konkurrens som kan göra att de kommunala skolorna skärper sig har vänstern istället gjort allt för att förhindra friskolor.
Skolverkets undfallenhet och uppenbara brist på självständighet gentemot regeringen är förstås oacceptabel. Oavsett om de slutsatser som en utredning kommer fram till gynnar eller missgynnar den sittande regeringen bör de läggas fram. Myndigheterna finns till för allmänheten, inte för en regering av en viss politisk färg. Det är viktigt att våra myndigheter försvarar sitt oberoende, annars mister de snart all trovärdighet.
Tyvärr tycks det inom arbetarrörelsen finnas en tydlig önskan att tysta ner rapporter och utredningar med obehagliga slutsatser. Den här rapporten från Skolverket är ett exempel på det och LO:s nedtystande av Jan Edlings rapport om att arbetslösheten i Sverige är betydligt högre än vad som officiellt sägs är ett annat. Edling konstaterade också att det inte var ovanligt att sjukskrivning och förtidspensionering används för att frisera arbetslöshetsstatistiken. Detta är förstås slutsatser som inte passar in den skönmålade bild av Sverige som regeringen och LO försöker förmedla.

\" F riskolor är mer effektiva och når bättre resultat

Mer läsning

Annons