Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skvalpande valuta

Annons
Den svenska kronan är den valuta som har haft sämst utveckling under det gångna året skrev Financial Times tidigare i veckan. Euron har blivit 50 öre dyrare och dollarn har stigit med 1,50 bara i år.
Detta märks inte minst när vi svenskar åker utomlands. Det är lätt att tycka att allting har blivit så dyrt i andra länder, när en del av förklaringen ligger i att vår egen valuta har sjunkit i värde. Men även om det är tråkigt att pengarna räcker till allt mindre på utlandssemestern så är inte detta det stora problemet med den svaga kronan. Istället är det svenska företag som förlorar mest på att vår valuta skvalpar upp och ner i värde.
En större valuta, som till exempel euron, är betydligt mer stabil och företagen vet precis hur stora intäkter eller kostnader de kan räkna med vid affärer utomlands, istället för som i dag när en vara eller tjänst kan ha ökat dramatiskt i pris från det att den beställts till dess att den skall betalas.
I ärlighetens namn skall sägas att kronans låga värde inte beror på en dålig svensk ekonomi, utan det är den låga räntan som spökar. Den låga räntan uppmuntrar till spekulation i svenska kronor. Räntan gör att det är mycket billigt att ta korta lån i svenska kronor, som sedan kan investeras i säkra räntebärande papper utomlands och tjäna stora pengar på den låga utlåningsräntan i Sverige och den högre inlåningsräntan utomlands.
Den låga räntan har motiverats med att den skulle verka stimulerande på den svenska ekonomin, och på så sätt få företagen att anställa. Dock tycks detta nu slå tillbaka och få motsatt effekt i och med den instabilitet som det för med sig. Detta visar tydligt på problemen med att vara ett litet land med en liten egen valuta. Ett medlemskap i EMU skulle här kunna motverka dessa svagheter och skapa den stabilitet som företag behöver för att våga anställa. Dessutom skulle det uppmuntra investerare att göra långsiktiga investeringar i Sverige istället för som i dag då de flesta bara tar kortsiktiga lån i kronor för att tjäna snabba pengar.
I torsdags gick moderaternas chefsekonom och en av arkitekterna bakom moderaternas nya inriktning, Anders Borg, ut och krävde att Riksbanken skall stödköpa kronor. Det är dock väldigt tveksamt hur verksamt detta är. Tidigare försök har nästan uteslutande misslyckats och bara varit en kostsam affär för Riksbanken.
Ansvaret faller hårt på alla dem som tidigare ropat högljutt om att räntan varit för hög och att detta har hindrat jobbtillväxten. Förmodligen är det precis tvärt om.

\"Den låga räntan uppmuntrar till spekulation i svenska kronor.

Mer läsning

Annons