Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etiopien vid vägskälet

Annons
Engagemanget bland etiopierna inför de allmänna valen på söndag beskrivs som betydligt starkare än vid tidigare val. Den nybildade oppositionsgruppen CUD har väckt hoppet om att någon ska kunna bjuda den statsbärande alliansen EPRDF motstånd. Bilden av valrörelsen i det svältdrabbade landet på Afrikas horn är mångtydig. Det politiska klimatet beskrivs av många som öppnare än någonsin. I helgen samlades hundratusentals människor till demonstration i Addis Abeba utan att våldsamheter utbröt eller säkerhetspolis ingrep något som är mycket ovanligt. Därtill får för första gången internationella valobservatörer övervaka ett etiopiskt val, även om regeringen knappast accepterat alla som ansökt om tillstånd. Några har till och med utvisats.

EU:s 150 observatörer bekräftar bilden av minskat våld men uttrycker samtidigt oro över att oppositionspolitiker fortsatt trakasseras av EPRDF:s säkerhetsapparat. Oppositionen har anklagat makthavarna för att misshandla och tortera sina motståndare. Ända sedan 1991, då Mengistudiktaturen störtades, har partialliansen EPRDF innehaft makten i Etiopien. Landet har närmast styrts som en auktoritär enpartistat, där respekten för de mänskliga rättigheterna har brustit flagrant. EPRDF dominerar regering, parlament och statsförvaltning. Många viktiga beslut tas i själva verket direkt på EPRDF:s ledningsmöten. Högt uppsatta personer inom alliansen kontrollerar både säkerhetstjänsten och de militära styrkorna. De två parlamentsval (1995 och 2000) som hållits sedan maktövertagandet har EPRDF vunnit med bred marginal. Ingetdera har dock varit fritt och rättvist. 1995 bojkottades valet helt av oppositionen.

Etiopien står i dag i vägskälet mellan demokratisk reformering och fortsatt auktoritärt styre. Valet på söndag blir en indikation på åt vilket håll ERPDF tänker gå. Fram till förra året utgjorde de oppositionella partierna svaga motkrafter. Så gick fyra oppositionspartier 2004 samman i CUD under mottot enhet och demokrati.

För den stora majoriteten etiopier överskuggas dock valet av den hotande svältkatastrofen. Var tionde etiopier är beroende av matbistånd för sin överlevnad och hundratusentals barn dör årligen av undernäring. En del av denna grupp vet inte ens om att det hålls ett val i landet. Av de 72 miljoner invånarna har endast omkring 25 miljoner registrerat sig för att rösta. Få bedömare tror att EPRDF kommer att förlora makten i valet. Förhoppningen bland dess politiska motståndare är snarare att oppositionen i parlamentet ska stärkas. En förutsättning för det är att EPRDF tillåter valet att bli fritt och rättvist. Knappast någon tror att EPRDF kommer att låta ett val stå i vägen för dess maktinnehav.Mer läsning

Annons