Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett högljutt klirrande

Annons
I gårdagens Dagbladet skriver Svante Säwén att den borgerliga alliansen inte alls är tvärtemot vad som påstås speciellt eniga. Han kopierar till och med en lista ur Svenska Dagbladet för att visa inom vilka områden borgarna inte är överens. Ännu, kanske skall tilläggas.
Visst, han har rätt. I ett flertal av de frågor som nämns är de fyra partierna inte helt överens. Men frågan är om det ens är önskvärt att alliansen skall vara fullständigt överens i alla detaljfrågor redan innan valet. Är det verkligen demokratiskt att inte låta väljarnas fördelning av rösterna påverka den förda politiken? Om alliansen har ett fix och färdigt program redan innan valdagen, då spelar det ju ingen roll på vilket av de fyra partierna man lägger sin röst. Då väljer ju politikerna själva den politiska inriktningen istället för väljarna.
Säwén nämner alkoholskatten som ett exempel där borgarna inte är överens. Någon som minns stödpartiernas reaktioner när statsminister Persson och den socialdemokratiska riksdagsgruppen började tala om en sänkning av spritskatten? Han nämner också EMU. Ja det är sant att centerpartiet har valt att säga nej till EMU. Men inom borgerligheten finns en konsensus om att medlemskapet i EU är bra och att det ligger fast. Både miljö- och vänsterpartiet vilka (s)-regeringen är påtagligt beroende av vill lämna den Europeiska unionen. Så det borde höras ett högljutt klirrande från Säwéns glashus, om det inte är så att rutorna redan sedan länge är krossade.
Självklart skall det medges att vissa av de frågor som Säwén och Svenska Dagbladet - nämner är rejäla stötestenar för den borgerliga alliansen. Kärnkraften är en sådan fråga. Det är en av centerpartiets verkliga profilfrågor. Och även om partiet på senare år har mildrat sin inställning en aning så är avståndet mellan centerns och, främst, folkpartiets olika linjer ganska stort. Men det är just i den här typen av frågor som väljarna måste få fälla avgörandet.
Det viktiga är trots allt att de fyra borgerliga partierna strävar åt samma håll. Mot dessa står tre partier på vänsterkanten som alla drar åt olika håll. För hur förenar man ett kommunistiskt vänsterparti som vill förstatliga privata företag eller miljöpartiets strävan mot ett räntefritt samhälle med socialdemokraternas politik?
Det är på vänsterkanten de verkligt stora skillnaderna finns, inte inom alliansen.

Mer läsning

Annons