Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt kapitel för Irak

Annons
Avgörande förändringar är nu på väg i Irak. Problemet är bara att ingen kan säga vart förändringarna kommer att leda mot ett sammanbrott med betydligt mer våld eller ett samarbete som skapar ett fritt och relativt enat Irak. Parlamentsvalet den nästa vecka kan betraktas som upptakten till ett nytt kapitel, men utvecklingen den senaste tiden har redan berett väg för det nya.
Allt fler av USA-alliansens länder planerar att ta hem sina styrkor, delvis eller helt, och snart tvingas USA följa efter. Även om president George W Bush fortsätter att streta emot har kritiken på hemmaplan nu blivit så omfattande att valet tycks stå mellan två alternativ: antingen dras styrkorna tillbaka 2006-2007 eller inom fem år. I båda fallen kommer de kvarvarande förbanden antingen att stanna i Irak eller förflyttas till grannländer för att göra insatser vid behov. Redan nu har USA-militären överlämnat ansvaret i några städer till den irakiska armén.
Vita huset och Pentagon har misslyckats med det mesta i Irak. Deras \"Operation Iraqi Freedom\" har gett al-Qaida och andra terrorgrupper fotfäste i landet och skapat ett starkt USA-hat hos allt fler irakier. Den totala seger Bush talade om är omöjlig att uppnå. Motståndarna sunniarabiska nationalister, islamister, Saddam-lojalister samt extrema, ofta utländska, islamister opererar inom kanske 100 självständiga grupper, ibland tillfälligt sammansatta, oftast utan central ledning. Det klassiska receptet för gerillakrig. En viktig omsvängning, som inte fått så stor medial uppmärksamhet, är att Arabförbundet efter lång tvekan engagerat sig. Förbundet blir en stöttepelare för Iraks marginaliserade sunniaraber, som delvis självförvållat blev utan inflytande både i det nuvarande parlamentet och i den församling som skrev den nya författningen. Arabförbundet lyckades i november samla de flesta irakiska intressegrupperna till en försoningskonferens i Kairo.
Konferensen enades om att kräva en tidtabell för USA-alliansens reträtt, och den slog fast principen att väpnat motstånd mot en ockupation är legitimt. Det sågs som en upprättelse och en inbjudan till de motståndsgrupper som vill övergå till en politisk kamp efter en amerikansk reträtt. Samtidigt fördömdes det våld som drabbar oskyldiga civila, och i Kairo hölls hemliga samtal med motståndsgrupper som vill isolera terroristledaren Abu Musab al-Zarqawi. En ny försoningskonferens ska hållas i Bagdad efter valet. Valutgången kommer denna gång att spegla den sekteristiska delningen av landet. Sunniaraberna kan få uppemot en femtedel av parlamentets platser och ingå i en regering med de shiamuslimska och kurdiska partierna. Men nya svårigheter väntar. Sunniaraberna har fått löfte om att delar av författningen, som inte tillgodoser deras intressen, ska omförhandlas. Det kräver en stor dos kompromissvilja av alla parter.

Mer läsning

Annons