Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett oföretagsamt Sverige

Annons
De lokala folkpartisterna hade i går bjudit in partiets ekonomiska taleskvinna Karin Pilsäter till Sundsvall. Detta med dubbla syften. Fp hoppas att Sundsvall skall kunna bli platsen för folkpartiets nästa landsmöte 2007 och den idén vill man naturligtvis sälja in i partitoppen. Dels handlade det om arbetet med ett program om vad som skall göras för att få Sverige och inte minst Sundsvall mer företagarvänligt. Här var Karin Pilsäter intresserad av vad man har att säga lokalt. På den sista punkten lär hon ha fått veta en hel del. Sundsvall har rasat i tabeller över attraktiva orter för företagsetableringar de sista åren. Uppenbarligen tycker många lokala företagare att de lever och i en njugg verklighet.
Samma dag kom också åter uppgifter om att SCA tvekar inför nyinvesteringen på tre miljarder kronor i en ny pappersmaskin på Ortvikens pappersbruk delvis är detta ett resultat av att den elintensiva delen av svensk industri knappast upplever verkligheten som företagarvänlig. Att SCA tvekar är i sig ingen nyhet men det förtjänar att påpekas att det man tvekar om är en investering på tre till fem miljarder kronor. Detta skulle betyda mycket initialt och dessutom vara en förhoppning om att produktionen vid Ortviken säkras för i kanske 20 år framåt.
Energipriserna är inte det allena saliggörande för om denna storsatsning blir av eller inte inte desto mindre har elpriset stor betydelse. Sverige har nu så dålig kapacitet att den inhemska elproduktionen inte kommer att räcka till för en så kallad tioårsvinter med perioder av sträng kyla. Inträffar detta denna vinter betyder det kraftigt höjda energipriser.
Naturligtvis påverkas elpriset av internationella faktorer som vi i Sverige inte kan råda ensamma över. Men bristerna i den inhemska politiken gör sitt till. Stängda kärnreaktorer gör Sverige mer oföretagsamt när vi skulle behöva motsatsen. Och eftersom miljövänliga alternativ saknas gör vi oss mer beroende av elkraft som kommer från fossila bränslen som olja, kol och gas. Bortsett från att detta späder på den globala uppvärmning som snart är i var människas tankar, drabbar det svensk ekonomi. Våra inhemska varor blir dyrare att producera, dessutom förskjuts balansen i utrikeshandeln negativt för varje importerad kilowattimme.

\"Stängda kärnreaktorer gör Sverige mer oföretagsamt.

Mer läsning

Annons