Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU ingen religiös klubb

Annons
Ännu en gång höll inrikespolitisk prestige på att stjälpa ett historiskt EU-beslut. Österrikes krav att medlemskapsförhandlingarna med Turkiet skulle gälla också ett så kallat privilegierat partnerskap avvisades inte bara av EU:s övriga 24 medlemsländer, utan framför allt av Turkiet, som hotade att hoppa av samtalen redan innan de ens börjat. Nu verkade det på den sena måndagseftermiddagen som om en lösning var nära och ett diplomatiskt sammanbrott skulle kunna undvikas.

Att EU in i det sista kämpar med att nå enighet i frågan säger mer om EU än Turkiet. Det är en sak att företräda ståndpunkten att Turkiet fortfarande har lång väg att gå innan landet uppfyller alla politiska, rättsliga och ekonomiska krav som ska ställas på ett medlemsland. Men förhandlingarna siktar på ett medlemskap tidigast någon gång kring 2014. Om EU redan från början gör klart för Turkiet att inte ens lyckade förhandlingar behöver innebära klartecken för ett jämbördigt medlemskap i unionen, då använder man en annan måttstock för det muslimskt präglade landet än för andra kristet dominerade kandidatländer. Konservativa politiker runt om i Europa inte bara i Österrike ser i Europeiska Unionen en sammanslutning av länder på kristen värdegrund. Turkiet kan då på grund av sina religiösa traditioner och sitt kulturella arv aldrig riktigt bli en i gänget. Det finns en fin, men strikt linje mellan partnerskap och medlemskap som bygger på att EU:s medlemsländer delar ett slags grundidentitet som Turkiet frånkänns alla möjligheter att tillägna sig.

Ett Europa som på det sättet definieras i religiösa termer riskerar att marginaliseras i just det ögonblick som unionen har en unik chans att visa hur en demokratisk, politisk gemenskap kan överbrygga religiösa och kulturella åtskillnader. I en tid av tilltagande fundamentalistisk terrorism och svåra spänningar i Mellanöstern vore inledda medlemsförhandlingar med Turkiet en viktig global signal.

Den inrikespolitiska situationen i Turkiet är laddad med EU-fientliga strömningar som tilltar i styrka för varje dag som de utlovade medlemskapsförhandlingarna förskjuts. Om EU fortsätter att sabotera samtalen med Turkiet genom dubbla budskap, populistiska inrikespolitiska piruetter och strid om huruvida unionens innersta kärna är politisk eller religiös, då riskerar unionen att förlora den goodwill man har som varande ett fredsprojekt och en gränsrivare. EU:s förhandlare ska ha en tuff och rakryggad inställning om vad Turkiet måste göra för att nå ända fram till medlemskap. Men unionen är ingen religiös klubb och om Turkiet uppfyller alla villkor finns det ingen anledning att frukta eller vilja blockera landets anslutning till EU.

Mer läsning

Annons