Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få nyheter i Almedalen

Annons
Så är Almedalsveckan på Gotland då slut. Alla som är, eller tror sig vara något, i det politiska Sverige var där. Trots detta har det inte kommit särskilt många nya konkreta förslag under veckan. Förvisso blev kampen mot terrorismen det allt annat överordnade sedan attacken i London i torsdags morse, men ändå. Vad kommer vi att komma ihåg från den gångna veckan, om vi ser på det inrikespolitiska planet? Tja. Att Göran Hägglund vill tillåta skoluniformer? Att Maud Olofsson fortfarande helst vill avveckla kärnkraften (snacka om nyhet)? Att jordbruks- och konsumentministern Ann-Christin Nykvist vill förbjuda leksaker i McDonalds Happy Meal? Att det inte blev något kulturparti? Nej Almedalen framstår alltmer som en firmafest för politiker, journalister och opinionsbildare.

Skall det nu vara en politikervecka kan väl våra politiker komma med intressanta utspel som de också kan konkretisera. När Marita Ulvskog höll socialdemokraternas tal Göran Persson var ju på semester så talade hon om en jobbmatchning. Det vill säga att jobb som samhället tycker borde utföras måste matchas ihop med arbetslösa som kan utföra den. Men när hon fick frågan hur denna matchning skulle gå till och finansieras så sade hon att det inte var klart ännu. Just detta verkar vara den senaste politiska trenden. Att bara slänga ur sig vad man vill åstadkomma utan att förklara hur man vill uppnå det.

Se till exempel på feministiskt initiativ, målet är glasklart, ett jämställt samhälle, men hur? Ingen som vet. Eller junilistan. Partiet vill in i riksdagen, med vad det skall göra där, eller vilken block man kommer att stödja tycks man inte ens veta själv, och om möjligt än mindre vet vi utomstående.

Maud Olofsson försökte vara konkret och få till stånd en bred uppgörelse om energipolitiken och uppmanade Göran Persson att bjuda in till överläggningar. Men varför skulle han hjälpa till att lösa en av den borgerliga alliansens ständiga knäckfrågor när han redan har en överenskommelse med centern och vänsterpartiet? Göran Persson är tillräckligt mycket politisk taktiker för att inse att kärnkraften fortfarande är en fråga som splittrar borgerligheten och att vänsterkartellen där kan slå in en kil den annars alltmer eniga alliansen. I sak har Maud Olofsson givetvis rätt, en långsiktigt förutsägbar energipolitik är önskvärd istället för uppgörelser som bryts upp varje gång majoritetens skiftar i riksdagen (även om det inte varit så ofta de senaste 70 åren).

"Almedalen framstår alltmer som en firmafest

Mer läsning

Annons