Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga idéer

Annons
Landstingsråden Jan Sjödin (s) och kollegan Ewa Söderberg (s) sätter p för att Härnösands tre vårdcentraler ges möjlighet att drivas i en sammanhållen entreprenad. "Nu kör vi den regi som är sagt" visste Jan Sjödin att meddela i Tidningen Ångermanland på fredagen.
Vilken tur! Nu slipper Härnösandsborna ett system med privat primärvård där tillgången på läkare och sköterskor är god. Kommunens invånare behöver heller inte oroa sig för att ses som kunder i ett system där vårdcentralens anställda får ett större inflytande över sin arbetssituation. Det vore ju förfärligt om residensstadens skattebetalare drabbades av samma fenomen som exempelvis invånarna i Söråker alltså en vårdcentral som drivs av ett privat vårdbolag och som trots det tycks fungera oförskämt bra.
Det allra bästa är att landstingsledningen slutgiltigt avrättar möjligheterna till att en sammanhållen vårdcentral också skulle kunna uppehålla en del specialistfunktioner och rent av viss jourverksamhet. Tänk om sådana idéer blir framgångsrika och till lägre kostnader än i dag då skulle ju dessa farliga innovationer kunna sprida sig så att allt fler länsbor efterfrågar liknande lösningar. I förlängningen riskerar detta ju att alldeles rubba den landstingsdrivna vården och därmed rörelsens maktinnehav i nyss nämnda institution.

Mer läsning

Annons