Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feministiskt tävlan

Annons
I dag är sista dagen för inlämning av tävlingsbidrag till Feministiskt initiativ. I en strävan efter att skapa ett nytt slags parti har medlemmarna uppmanats att tävla om att konstruera demokratiska former, helst helt utan under- eller överordning av någon. I Gudrun Schymans och Ebba Witt-Brattströms feministiska högkvarter pågår arbetet med att förbereda Feministiskt initiativs årsmöte om en månad.
Ett av de förslag som styrelsen offentliggjort i dagarna är att partiet ska ledas av två eller tre talespersoner. Gudrun Schyman kommer med största sannolikhet att bli en av dessa. Litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström tycker att den andra talespersonen borde vara en man, nämligen jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström. Detta är bra. Vi tippar dock på att många av medlemmarna ser rött vid tanken på en manlig frontfigur.
Viktigare torde vara vad Fi kommer att tycka i familjepolitiken, i finanspolitiken, i arbetslöshetsfrågorna, i säkerhetspolitiken, i rättsfrågorna eller på något av alla de andra områden ett riksdagsparti måste befatta sig med. Det råder till och med ganska stor oklarhet om vilken typ av feminism som ska ligga till grund för partiets politik. Det kan komma att bli avgörande, inte minst i frågor som familjepolitiken och rättsfrågorna.

Mer läsning

Annons