Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flöten och sänken

Annons
På ST brukar vi rekommendera försiktighet i hanteringen av opinionsundersökningar om politiska partier och dess popularitet. Ett gott skäl är att det handlar om just undersökningar. Ett begränsat urval människor har svarat på i förväg formulerade frågor oftast per telefon. Erfarenhetsmässigt vet vi också att resultatens bäst-före-datum i allmänhet är passerat med råge efter några veckor.
Värdet är större när flera enkäter visar samma tendens. Och undersökningarna som visar krympande förtroende för socialdemokratin, kanske främst för dess ledare Göran Persson, kommer nu slag i slag. Här om dagen levererade Temo siffror som pekade på det nya feministpartiets möjligheter att knipa så mycket som sju procent i ett riksdagsval detta på bekostnad av vänstern och miljöpartiets röster, men också SAP. Att statsminister Göran Persson är skakad är inte att ta miste på. Någon annan förklaring till hans slarviga uttalande i TV 4, att undersökningsföretaget Temo skulle ha \"erkänt dålig kvalitet\" på sina undersökningar, är svår att finna.
När Persson pressas säger han dumheter som borde lämnats osagda och det har tidigare fått honom att tappa mark i olika förtroendebarometrar. Och nu ser det allt mer ut som om den trötta statsministern håller på att bli en belastning i stället för en tillgång för sitt parti.
I Svenska Dagbladet säger statsvetarprofessorn Sören Holmberg att Göran Persson är \"klart på väg ned\" och \"riskerar att bli ett sänke för socialdemokraterna i nästa val\" detta en tolkning av resultat från den så kallade Som-undersökningen vid Göteborgs universitet. Stödet för Persson sviktar bland väljarna, men också inom socialdemokratin.
Förklaringarna är många. I partiet toppstyr Persson och har gjort sitt bästa för att mobba ut till exempel Margot Wallström trots att Wallström åtnjuter enorm respekt internt. Statsministern okrönte kronprins, Pär Nuder, har däremot Perssons oreserverade stöd trots att så inte är fallet inom partiet.
När det gäller väljarnas sjunkande tilltro finns flera orsaker. Landet är på toppen av en högkonjunktur. Ändå står 1,1 miljoner människor i arbetsför ålder utanför den ordinarie arbetsmarknaden, och staten måste låna för att få budgeten att gå ihop. Ansvaret för detta vilar på regeringen och ytterst statsministern. Det är bara logiskt att allt fler anser att Sverige behöver en ny regering.

\"klart på väg ned

Mer läsning

Annons