Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskningsminister utan högre utbildning

/

Tre ministrar basar över utbildningsområdet i regeringen Löfven. Det kan tolkas på olika sätt. Den välvilliga analysen är förstås att ministeriet är för nationen och de uppväxande generationerna av sådan vikt, att inte nog med resurser kan avvaras.

Annons

En socialdemokratisk statsminister tar till alla goda krafter och uppfinningsrikedom han har i sin närhet för att omkullkasta generande Pisaresultat. Forskningskommissioner, innovationsråd och industrikansler är nya begrepp vi fått lära oss.

Sammantaget finns naturligtvis en dröm om att putta lillebror Finland från piedestalplatsen som Nordens bildningscentrum. Det är ju ändå vi som delar ut Nobelpriset en gång om året till världens ledande hjärnor.

Men Stefan Löfven har också ett helt igenom överskuggande syfte med sin utbildningssatsning: 2020 ska Sverige ha EU:s lägsta arbetslöshet.  Och ska det målet bli verklighet måste utbildningsnivån höjas i allmänhet, innovation, entreprenörskap och forskning kring gamla och nya näringar uppmuntras i synnerhet.

I förlängningen för att generera skatteintäkter till välfärden, men ändå. Traditionell socialdemokratisk politik.

Lovvärt är att högre utbildning fått en egen minister, Helene Hellmark Knutsson (S). En ny bekantskap för oss som inte följt Stockholms landstingspolitik närmare, där hon varit landstingsråd.

Mer tveksamt är förstås att hon saknar akademisk examen. Faktauppgifter gör gällande att hon studerat historia, nationalekonomi och historia. Elaka tungor viskar att hon inte tagit en enda poäng.

När SR:s Vetenskapens värld intervjuar Helene Hellmark Knutsson, hävdar hon att hon inte vill tvinga fram fusioner mellan högskolor, ser positivt på att ge humaniora och samhällsvetenskap ökat stöd genom så kallade fakultetsmedel och betonar att forskning och högre utbildning är ett medel för samhällsutveckling men nämner också att ökad kunskap är viktigt i sig självt. 

När så regeringens budget presenterades och det stod klart att man ämnar lägga ner Medelhavsinstituten i Rom, Aten och Istanbul, till förmån för naturvetenskaplig forskning i Lund, lät inte protesterna vänta på sig. Talibanpolitik! utbrast Carl Bildt (M).

Hur det blir med den saken får vi se.Hellmark Knutsson har hörts retirera redan.

Det kommer också att finnas bonus att kvittera ut för den högskola som fördelar professurerna mer jämställt, vilket måste tolkas som att Helene Hellmark Knutsson är inne på samma spår som tidigare jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP).

Högre utbildning är inget som gör något väsen av sig i en valrörelse. Det vore politiskt självmord att föra fram som ett vals viktigaste fråga. Då är det enklare att diskutera från vilken årskurs det ska vara betyg eller hur många elever som ryms i ett och samma klassrum.

Men det betyder inte att Hellmark Knutsson kan strosa runt på landets campusområden, insupa atmosfären och tänka stora tankar.

De mindre högskolorna slåss för sin överlevnad. Med mindre anslag ska de utbilda fler och bredda rekryteringen. Ibland är debatten förvillande lik den om byskolorna: Samhället kommer att dö utan högskolan och det blir tabu att ifrågasätta utbildningskvaliteten. En akademisk examen hade förmodligen varit ett välbehövligt filter när promemoriorna och uppvaktningarna avlöser varann.

Men tänk fritt forskningsministern! Så blir det kanske också rätt.

Mer läsning

Annons