Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslaget om tiggeriförbud är ett svek mot de socialdemokratiska väljarna

/
  • Civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S) och statsminister Stefan Löfven (S) gör nya bedömningar.

Annons

Socialdemokraterna är inte främmande för ett totalt tiggeriförbud. Det säger civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi i Dagens Nyheter (18 augusti). Vad han menar är ju ett förbud mot romska tiggare från andra länder, och han tycker att Sverige där måste se till övriga Europas erfarenheter.

De erfarenheter som finns från länder som Danmark, Storbritannien och Frankrike är dock att tiggeriförbud är dyra, och ineffektiva. Människor som behöver tigga försvinner inte bara för att tiggeri blir olagligt, de får det bara svårare. Man ska inte heller underskatta att förbud även eldar på rasistiska stämningar: Du har inte rätt att vara här.

Allt detta vet förstås Socialdemokraterna. Deras egen partiledare, statsminister Stefan Löfven, gick till val på att "fattigdom inte går att lagstifta bort", och det är inte ens ett år sedan han höll tal om att hans Europa "inte bygger några murar". Kort därpå gjorde partiet en helomvändning.

Skälet till det var att de kände att opinionen inte var med dem, och med opinionen menas då de högljudda invandringsfientliga män som övergett Socialdemokraterna för Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna är en institution som ofta låtit makten gå före ideologin. Men riktigt allvarligt blir det när politiken nu alltmer klyvs i två delar: En auktoritär, nationalistisk och en liberal, humanistisk.

Där har partiet, precis som Moderaterna, uppenbart valt den förstnämnda linjen. De har slutat prata om mänskliga rättigheter och istället börjat prata om andrum.

Om man på allvar vill lösa tiggerifrågan måste man gå på djupet med dess orsaker. Förmå EU att sätta press på länder som Rumänien, inte låta dem komma undan med det system som låser in romer i ett parallellt samhälle av fattigdom och misär. Förbud ger inget, förutom kanske fler röster från sverigedemokrater då.

Frågan är nu vart Socialdemokraternas egna medlemmar och väljare ska ta vägen – solidaritetsivrarna, de idealistiska SSU:arna, vänsterkvinnorna – ja, alla de som partiet överger genom att göra raka motsatsen till vad de lovade innan valet.

Mer läsning

Annons