Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstå din motståndare

Annons
När ni läser det här är jag på väg till det förlovade landet i väster och jag menar inte Norge. Nej, jag ska till USA, landet som länge fått symbolisera frihet, rättvisa och demokrati, men som i dag ofta förknippas med andra, mindre angenäma, företeelser. Stjärnglansen har mattats betydligt sedan George W Bush processade sig till makten år 2000. Jag läste också för ett tag sedan att USA utnämnts till världens mest polariserade land av en franska professor i statsvetenskap. Självklart är det en överdrift jag hävdar att det finns ett antal länder som är mer polariserade än USA men utan tvekan är det land som Bush styr över ett splittrat sådant.
Jag tror dock inte att jag kommer att märka av särskilt mycket splittring under den vecka jag ska vara i USA. Detta trots att jag ska vara i Michigan och Ohio, två delstater där demokraterna och republikanerna kämpade till sista blodsdroppen i 2004 års presidentval (Michigan gick till demokraternas John Kerry och Ohio till Bush). Det amerikanska sällskap jag kommer att röra mig i kommer nämligen att vara rörande överens om att USA mått bättre av en demokrat i Vita Huset. Särskilt många republikaner kommer jag inte att träffa och några heta diskussioner kommer jag inte att hamna i, däremot många suckande \"vad är det som händer med USA?\"-filosoferingar.
Nej, istället för att träffa republikaner får jag titta på Rupert Murdochs genomkonservativa TV-kanal Fox och ta del av deras \"balanserade\" nyhetsbevakning. Jag får gå till min favoritbokhandel Borders och inhandla böcker av Ann Coulter och förundras över att en skribent som uppmanat USA att invadera arabländer, döda ledarna och omvända invånarna till kristendom, faktiskt läses och beundras av miljoner. Och jag får ratta in Rush Limbaughs radioshow och ta del av tre timmars påhopp på liberaler. Jag ser fram emot det, eftersom det är något jag inte kan göra i Sverige (med undantag för Fox, som ju går att få in även i Skandinavien).
Varför, undrar ni kanske. Varför inte, säger jag. I Sverige är det inga problem att få tag på någon av Michael Moores filmer eller läsa Bushkritiska inlägg i tidningarna. Bushanhängarnas alster lyser dock med sin frånvaro hos de svenska bokhandlarna. Och visst känns det lite skönare att kunna gå in i en debatt när man känner att man redan hunnit läsa in sig på motståndarens argument? Att diskutera kommunism är svårt om man inte läst Kommunistiska manifestet och att gå i polemik med högerextremister är lättare när man tagit del av deras vedervärdiga propaganda. Så även om Ann Coulters neokonservativa åsikter skrämmer mig, så är det hennes böcker jag kommer att köpa först. Man vet ju aldrig när man råkar träffa på en republikan.

Mer läsning

Annons