Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt fördel alliansen

Annons
De som har besökt någon av sommarens visningar av Riksdagshuset har lagt märke till att plenisalen varit belägrad av presenningar och byggnadsställningar. Så inte längre. Steg två av salens ansiktslyftning är planenligt slutförd. Talman Björn von Sydow kunde på tisdagsförmiddagen välkomna ledamöterna till höstens upprop inför riksmötets öppnande mot en fond av nya akustiskt dämpade skivor och nylimmade blonda träväggar av finsk björk.
Någon ansiktslyftning för socialdemokraterna och samarbetspartierna inför Göran Perssons regeringsförklaring var det däremot inte tal om. Vänsterpartiet kallade till presskonferens i sista stund för att meddela att partiet kommit överens med socialdemokraterna om budgeten, men miljöpartiet var alltjämt motsträvigt. Budgetförhandlingarna fortsatte alltså efter riksmötets öppnande. Persson fick läsa upp sin träiga regeringsförklaring med sprickorna i samarbetet fullt synliga.
Naturligtvis finns det inget som säger att det måste finnas en uppgörelse om budgeten klubbad och klar när regeringsförklaringen läses upp. Finansminister Pär Nuder ska inte gå med luntan från finansen till riksdagen förrän nästa vecka. Men mot bakgrund av den allt mer samspelta borgerliga alliansen hade det så klart varit bra för regeringen att kunna visa upp en fasad av enighet. Nu blev det inte så. Fortsatt fördel alliansen, alltså.
Socialdemokraterna har fått ge med sig i en del frågor, som till exempel samarbetspartiernas motstånd mot sänkta alkoholskatter. Däremot har partiet inte gett vika i frågan om flyktingamnestin. När storkyrkoklockorna ringde in gudstjänsten inför riksmötets öppnande klämtade de ikapp med kraven på flyktingamnesti från en skara demonstranter på Mynttorget utanför Riksdagshuset. Men socialdemokraterna säger alltså nej till en amnesti och lutar sig i denna fråga mot moderaterna.
Blott någon timme senare hade vänsterpartiet gått med på att lyfta ut frågan om amnesti ur budgetförhandlingarna. De sura kommentarerna från miljöpartiet lät inte vänta på sig. Tonläget säger en hel del om samarbetsklimatet i regeringsunderlaget. Samtidigt bör man komma ihåg att det är moderaterna som gjort gemensam sak med socialdemokraterna i den här frågan. Alliansen är inte heller enig.
Helhetsintrycket går dock inte att ta miste på när den politiska vardagen nu drar igång efter riksdagens sommaruppehåll. De borgerliga partierna litar på varandra och blir allt mer eniga i en lång rad frågor. Regeringen och samarbetspartierna bråkar med varandra inför öppen ridå.
Göran Persson dristade sig till att läsa några strofer ur Dan Anderssons dikt Gässen flytta när han stod i talarstolen.
\"Kom och stå med mig vid hagens grindar,
när de vilda gässen flyga över byn!\"
Då såg han glad ut. Kanske tänkte han på livet som godsägare inom en inte alltför avlägsen framtid?

Mer läsning

Annons